rss      tw      fb
Keres

Az amerikai képviselőház elmarasztalta az igazságügyi minisztert

MTI 2012. június 29., péntek 0:06

Az amerikai képviselőház a kongresszus megsértése miatt elmarasztalta Eric Holder igazságügyi minisztert csütörtökön. Azt rótták a miniszter terhére, hogy nem adott át minden tőle követelt iratot egy, a fegyvercsempészek elleni titkos akció kudarcának okait feltáró vizsgálóbizottságnak.

Korábban még sohasem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő igazságügyi minisztert vagy egy elnöki kabinettagot hasonló ügyben elmarasztaltak volna a törvényhozásban. Az esettel kapcsolatban szenátusi szavazás nem szükséges.

A szövetségi alsóház 255-67 arányban marasztalta el a minisztert. Számos demokrata képviselő a távollétével tiltakozott az aktus ellen.

A szavazás azonban alapvetően jelképes, mert az ügyben éppen az igazságügyi minisztériumnak kellene eljárnia az elmarasztalt politikus ellen. A képviselőházi voksolás nyomán akár évekig elhúzódó pereskedés kezdődhet.

A döntésre reagálva Holder televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy az politikai töltetű és öncélú volt, és nem zavarja meg az igazságügyi tárca munkáját. Szavai szerint a képviselőház "fölösleges bírósági konfliktust teremt".

A Fehér Ház a múlt héten a "kormányzati kiváltság" elve alapján hivatalosan is megtagadta, hogy az eddig kiadott 7600 dokumentumon felül a kongresszusi vizsgálat számára kiszolgáltassa a Fast and Furios fedőnevű akcióra vonatkozó, eddig visszatartott iratokat.

A Fast and Furious (Gyors és Dühös - utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) fedőnevű akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverekhez a mexikói kábítószercsempészek. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az "árunak" - mintegy 2000 lőfegyvernek - nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább.

A fegyvereket később több, mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben is felhasználták. A legsúlyosabb eset 2010 decemberében volt, amikor az arizonai Nogales közelében tűzharcban életét vesztette az amerikai határőrizet egyik tagja, Brian Terry. A helyszínen két olyan Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak, amelyeket az eltűnt fegyverek között tartottak számon.

A Fast and Furious körül folytatott kongresszusi vizsgálódás - miután az igazságügyi minisztérium eleinte tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz - elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház felügyeleti és kormányzati reform ügyében illetékes bizottságában. A testület republikánus tagjai a meghallgatások során újabb és újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert, és azt állították, hogy a kormány megpróbál eltitkolni valamit. A demokrata párti politikusok ezzel szemben "karaktergyilkosságot" emlegettek, a fegyverkereskedelemre és -tartásra vonatkozó törvények szigorítását követelték, és azt állították: ellenfeleik célja az, hogy lejárassák a kormányt a választási évben.