rss      tw      fb
Keres

EU-csúcs - Az uniós csúcsvezetők a német-olasz futballmeccs alatt is dolgoznak

MTI 2012. június 28., csütörtök 22:03

A gazdasági növekedés elősegítésén, az unió megszilárdításának menetrendjén tanácskozó uniós állam-, illetve kormányfők csütörtök késő este rendületlenül folytatták a munkát, és egyes előzetes feltételezésekkel ellentétben senki nem ment át a tanácsterem melletti bárban elhelyezett tévékészülékekhez, hogy az olasz-német futballmeccset nézze - közölték újságírókkal a brüsszeli EU-csúcstalálkozó helyszínén névtelenségüket és komolyságukat megőrizni kívánó diplomáciai források.

Előzőleg kitudódott, hogy a bárban több nagyképernyős tévékészüléket állítottak üzembe.

"Komolyan kell vennünk a munkát, és komolytalanság lenne, ha azt a meccs miatt megszakítanánk" - mondta egy diplomata.

Az első félidő Németország számára rossz hírei mindazonáltal nyilvánvalóan eljutottak Angela Merkel kancellárhoz, aki történetesen éppen Mario Monti olasz miniszterelnökkel került súlyos érdekellentétbe a tanácskozáson. Olaszország pénzügyi helyzete az utóbbi időben jelentősen romlott, Itália - Spanyolországgal együtt - csak nagyon magas kamatra kap hitelt a pénzügyi piacon. Az uniós vezetők igyekeznek valamilyen támogatási módot találni, de az eurókötvények újra és újra felvetett gondolatát a német kancellár továbbra is mereven elutasítja.

Sajtókörökben elterjedt az az anekdota, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő a tanácskozás előtt tréfásan figyelmeztette a lelkes futballrajongó Merkelt: jól tenné, ha a meccs miatt nem távozna egy percre sem az ülésteremből, mert a távollétében a többiek esetleg gyorsan megszavaznának valamit, ami nem lenne ínyére.

A német kancellárnál történetesen jóval hűvösebb személyiségű Monti - diplomaták egybehangzó állítása szerint - nem mutat különösebb érdeklődést a labdarúgás iránt.