rss      tw      fb
Keres

EU-csúcs - A gazdasági unió kiteljesítését célzó menetrend további részletezését kérik az uniós vezetők a központi intézményektől

MTI 2012. június 28., csütörtök 20:42

A teljes körű gazdasági unió kiépüléséhez szükséges építőelemek további részletezését és pontos ütemezésének megtervezését kérik várhatóan az Európai Unió tagországainak vezetői (Európai Tanács) Herman Van Rompuy-től, a testület elnökétől és segítőitől pénteken befejeződő brüsszeli találkozójukon.

A csúcsértekezlet zárónyilatkozatának csütörtökön kiszivárgott tervezetében az állam- és kormányfők méltatják Van Rompuy, valamint José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök, Mario Draghi európai központi banki elnök és az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját vezető Jean-Claude Juncker jelentését, amelyben azonosították az említett építőelemeket. Ezek között említi a nyilatkozat az egységes pénzügyi keretrendszert és költségvetési keretrendszert, az összehangolt gazdaságpolitikai keretrendszert, valamint a megerősített demokratikus legitimitást és számon kérhetőséget.

Az állam- és kormányfők a nyilatkozattervezet szerint ezek részletesebb kidolgozását kérik a szerzőktől, továbbá kiegészítését az egyes tervek megvalósíthatóságának időpontjára vonatkozó előrejelzéssel. A tagországok vezetői azt szeretnék, ha a részletesebb dokumentum a decemberi évzáró csúcstalálkozóra megszületne.

Van Rompuy és három szerzőtársa egy hosszú távon teljes gazdasági unióba torkolló vízió kereteit vázolta fel a jelentésben, amelynek alapján a mostani csúcstalálkozó résztvevői tárgyalnak a hosszabb távon szükséges lépésekről.

A vízió konkrétabb elemei közé tartozik a közös betétgaranciával, illetve euróövezeti feltőkésítési lehetőséggel bíró bankunió, valamint egy olyan nemzetek fölötti hatóság (euróövezeti "pénzügyminisztérium") létrehozása, amely a tagországok nemzeti költségvetésében is módosításokat kérhetne, ha azt szükségesnek látná a közös gazdaságpolitikai célok elérése érdekében. Része a tervnek az euróövezeti országok belső adósságának közössé tétele, azaz - egyik lehetőségként - közös eurókötvények kibocsátása is.

A tervezet tanúsága szerint a bankuniós javaslatok egy részéhez az Európai Bizottság már idén jogszabálytervezeteket terjeszt elő.

A brüsszeli csúcstalálkozón kiszivárgott egy levél is, amelyet a szemműtét után lábadozó görög miniszterelnök, Antonisz Szamarasz intézett a vezetőkhöz. Ebben a kormányfő megerősítette, hogy a munkanélküliség elleni hatékonyabb fellépés és az évek óta tartó recesszió súlyos következményeinek elhárítása érdekében változtatásokat kérnek a Görögország és az EU közötti megállapodás keretében kidolgozott programon. Cserében kötelezettséget vállalt arra, hogy hazájában felgyorsítják a reformokat, különösen a privatizációs folyamatot, amit az uniós pénzügyi szakértők régóta sürgetnek.