rss      tw      fb
Keres

Csehszlovákiának kémkedett egykoron egy brit miniszter - kormányvizsgálat indul

MTI 2012. június 28., csütörtök 20:20

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy kivizsgálja, igazak-e azok az állítások, amelyek szerint egy volt miniszter egy évtizeden át látott el információkkal csehszlovák kémeket a hidegháború idején.

A BBC adott hírt arról, hogy a cseh biztonsági szolgálat archívumában őriznek olyan dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy Raymond Mawby, egykori konzervatív párti törvényhozó, aki az 1960-as évek közepén egy rövid ideig miniszteri tisztet töltött be, 1961 és 1971 között Csehszlovákiának dolgozó kémeknek adott el információkat. A dokumentumok szerint Raymond Mawby főként kollégáiról szóló értesülésekkel látta el a hírszerzőket, de átadta a brit miniszterelnök Downing Street 10. szám alatti hivatalának tervrajzát is.

Raymond Mawbyt egy nagykövetségi koktélpartin környékezték meg, majd cseh titkosszolgálati tisztekkel találkozott előkelő londoni találkozóhelyeken. Állítólag szerencsejáték-függősége miatt vált a csehszlovák hírszerzők informátorává. Nem fért hozzá azonban valóban értékes anyagokhoz, titkos iratokhoz.

1983-ban véget ért képviselői pályafutása, és 1990-ben elhunyt.