rss      tw      fb
Keres

Végleg letette a talárt a Kaposvári Törvényszék elnöke, Ujkéry Csaba

MTI 2012. június 28., csütörtök 18:53

Végleg letette a talárt a Kaposvári Törvényszék elnöke, ezzel eleget téve a 62. életévüket betöltött bírák nyugdíjazására vonatkozó jogszabálynak; Ujkéry Csabától, a Somogy megyei bírói testület elmúlt két évtizedében első számú vezetőjétől csütörtökön ünnepélyes keretek között köszöntek el kollégái.

Az elmúlt húsz évben a Somogy Megyei Bíróság neve összefonódott Ujkéry Csaba nevével, távozásával egy nagy korszak ért véget - hangsúlyozta Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék polgári kollégiumának vezetője (a július elsejével megüresedő elnöki posztra ő az egyedüli, a törvényszék 74 bírája közül 72 által támogatott pályázó), majd méltatta a nyugdíjba vonuló elnök szakmai pályáját.

Ujkéry Csaba nyugdíjba vonulásának időpontjáról Hajnal Éva azt mondta: ez egy kicsit korábban történt, mint ahogy számítottak rá, "de ez nem rajtunk múlt". Hozzátette: "külön köszönjük, hogy a távozásod körüli méltatlanságok ellenére az utolsó pillanatig kitartottál".

A Kaposvári Törvényszék nyugdíjba vonuló elnöke munkatársainak megköszönte "azt légkört, hangulatot, azt a tisztességes munkát, amit együtt végezhettünk", és ígérte: szép emlékként mindezt megőrzi. Külön köszönetet mondott az eseményen megjelenő Mátrai Márta (Fidesz) országgyűlési képviselőnek, akiről úgy nyilatkozott: "harcostársam volt húsz éven keresztül a bírák érdekében".

Ujkéry Csaba 1991. december elsejétől töltötte a Somogy Megyei Bíróság elnöki tisztét. Az elmúlt két évtizedben olyan országos jelentőségű kezdeményezések elindítója volt, mint a nyári ítélkezési szünet vagy a tanúgondozás intézményének bevezetése, a tárgyalásokon a talár viselése, a rendfenntartó kalapács rendszeresítése, a megyei elnökök értekezletének kezdeményezése, az elsőnek a megszervezése és rendszeressé tevése.

Nevéhez fűződik az Igazságügyi Főiskola alapítása, a Kaposvári Jogi Beszélgetések elindítása és évenkénti szervezése, a Bírói Páholy Baráti Kör létrehozása, a Balkán-konferencia szervezése és ügyvezetése, a bíróságok elnökeinek éves találkozója Pannonhalmán Várszegi Asztrik főapáttal.

Tagja volt az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak, egy időben szóvivői tisztét is ellátta, a 64 tagországot tömörítő Nemzetközi Bírói Egyesület az ő kezdeményezésére kezdett el foglalkozni a magyar bírák - megítélése szerint - méltatlan anyagi helyzetével.

A Kaposvári Törvényszék elnökének az utolsó, hivatalban töltött munkanapján kollégái az igazságszolgáltatás melletti tántoríthatatlan szakmai kiállása jelképeként, egyúttal szépirodalmi munkássága során feldolgozott történelmi eseményekre is utalva egy kardot adtak át.