rss      tw      fb
Keres

Egyházi intézmények átvétele - Semjén: a legméltányosabb megoldást fogja a kormány megtalálni

MTI 2012. június 28., csütörtök 18:49

A legméltányosabb megoldást fogja a kabinet megtalálni, hogy egy egyház ne vállalhassa jóval több intézmény fenntartását annál, mint amekkora a tényleges támogatottsága az országban - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

A javaslatról Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban beszélt, arra a felvetésre válaszolva, hogy a Hit Gyülekezete egyre több iskolát vesz át. A kormányfő kijelentette, az egyházak által működtetett intézmények ügyét nem tekinti sem ideológiai, sem vallási kérdésnek. Mint mondta, a szociális és az oktatási ügyekért felelős miniszter, Balog Zoltán és Semjén Zsolt közös javaslatot készít az arányosság érdekében. Vagyis azért, hogy egy egyház ne vállaljon jelentősen több intézményt annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, ellenkező esetben ugyanis az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese egy más témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: az egyházi intézmények arra valók, hogy az adott valláshoz tartozók meg tudják élni vallásszabadságukat. Szembesülni kellett ugyanakkor azzal, hogy vannak egyházak, amelyek ott is kezdtek intézményeket átvenni, ahol mutatóban sincsen hozzájuk tartozó hívő.

Ebben a szituációban nyilvánvalóan nem a vallásszabadság valósul meg - állapította meg, megjegyezve: nem azt állítja, hogy üzletelés történik. Lehetőségként említette, hogy vagy presztízsokokból, vagy missziós küldetéstudatból teszik ezt bizonyos kisebb egyházak.

Semjén Zsolt azt mondta, a magyar állam sem képes finanszírozni ilyen tömegben átvett intézményeket, illetve az adott egyház számára sem felelős lépés ez, mert olyan mértékben vállalja túl magát, hogy az a finanszírozás esetleges változása esetében fenntarthatatlanná teszi az intézményt.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, párbeszéddel egészséges határt kell húzni, és a legméltányosabb megoldást fogják megtalálni. Nem az a cél, hogy ellehetetlenítsék a kisebb egyházak intézményátvételét - mondta. Csak arra szeretnék "rábeszélni őket", hogy olyan mértékben vegyenek át intézményeket, amilyen mértékben erre a híveik részéről ténylegesen igény van, illetve csak akkor, ha fenn tudják tartani azokat.