rss      tw      fb
Keres

Világörökség - Timbuktu felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára

MTI 2012. június 28., csütörtök 18:00

Az iszlamisták kezén lévő észak-mali Timbuktu és az Aszkia uralkodók sírja a mali kormány kérésére felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára – jelentette be csütörtökön az UNESCO Szentpéterváron ülésező világörökségi bizottsága.

Az Aszkiák sírja Gaóban található, egy másik iszlamista kézen lévő észak-mali városban.

"A döntés célja, hogy erősítse a fegyveres konfliktus fenyegette helyszínek érdekében kifejtett együttműködést és támogatást" – áll a közleményben.

A bizottság kérte Mali szomszédait, hogy "tegyenek meg mindent az e helyszínekről származó műkincsek feketekereskedelmének megakadályozása érdekében".

Az Amadou Toumani Touré elnököt megdöntő március 22-i államcsíny után, március végén-április elején Timbuktu, Kidal és Gao fegyveres iszlamista csoportok kezére került. Azóta a mali hadsereg nem képes visszafoglalni az elesett területet, és a puccsisták távozása után felállított bamakói ideiglenes hatóságok tehetetlennek tűnnek.

Az iszlám törvénykezést Maliban bevezetni szándékozó iszlamisták több emlékművet ledöntöttek, és megszentségtelenítettek egy timbuktui mauzóleumot is, kiváltva az UNESCO aggodalmát, amely a nemzeti örökség megóvására szólította fel a fegyvereseket.

A Szahara szélén, Bamakótól mintegy 1000 kilométerre fekvő, "a 333 szent városának" vagy a "sivatag gyöngyének" is nevezett, 30 ezer lakosú Timbuktu 1988 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján. Dokumentumok szerint a XI. és a XII. században alapították tuareg törzsek, majd az iszlám egyik jelentős szellemi központjává és virágzó kereskedővárossá vált. Az Aszkia uralkodók sírját 1495-ben emelték Gao térségében. A piramis alakú sírt és egy mecsetet magában foglaló építmény 2004 óta számít hivatalosan is a világörökség részének.