rss      tw      fb
Keres

Prőhle: sikeres a Wallenberg-kiállítás és a holokauszt-tananyag

MTI 2012. június 28., csütörtök 17:27

Méltatták a magyar Wallenberg-kiállítást és jelentős elismerést kapott a holokauszt oktatási program a belgiumi Mechelenben egy csütörtöki nemzetközi konferencián, amely a magyarországi antiszemitizmussal is foglalkozott - erről a magyar küldöttséget vezető Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár számolt be az MTI-nek telefonon.

A holokausztkonferencián méltányolták a magyar erőfeszítéseket az antiszemitizmus leküzdésében, de nem hallgatták el azokat a jelenségeket sem, amelyek aggodalomra adnak okot”.

A Nemzetközi Együttműködés a Holokauszt Oktatásért - Emlékezés és Kutatás Munkacsoport (ITF) nevű szervezet tanácskozása kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, hogy méltatták a második világháború alatt több ezer magyarországi zsidó mentésében oroszlánrészt vállalt Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából a Külügyminisztérium által készített kiállítást, amelyet a világ számos nagyvárosában bemutatnak, ezenkívül kiemelték a kiállítás megnyitója alkalmából januárban elmondott külügyminiszteri beszédet.

Prőhle Gergely kitért arra, hogy a Wallenberg-év alkalmából a Külügyminisztérium támogatásával jött létre a budapesti Zachor Alapítvány és az amerikai Shoa Institute közös programja, a holokauszttúlélők, valamint Wallenberg barátainak és munkatársainak visszaemlékezésén alapuló tananyag.

A Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója által ismertetett országjelentés Prőhle Gergely szerint kiegyensúlyozott képet mutatott be Magyarországról, mert ugyan szó esett Kövér László és Elie Wiesel levélváltásáról, és olyan jelenségekről, amelyek aggodalomra adnak okot, felsorolták viszont azokat a lépéseket is, amelyeket például Áder János köztársasági elnök tett az utóbbi időben, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi meglátogatása, az ezzel kapcsolatos nyilatkozata, tehát ezeket mind méltányolták”.

A 31 tagországot tömörítő ITF idei elnöke Belgium, ezért a flamand kisváros, Mechelen a fórum házigazdája. A találkozó azért fontos - fejtette ki a helyettes államtitkár - mert a holokauszt tanításának közös metodikájáról van szó, arról, hogyan kezeljék a majdnem minden tagországban meglévő negatív jelenségeket, milyen lépéseket tegyenek ezek ellen a társadalompolitika különféle szegmenseiben”. Az ITF nem szankcionál, deklarál, viszont nagy figyelmet szentel a nemzeti oktatási programoknak.