rss      tw      fb
Keres

Mária Terézia szobor nem, Liszt Ferenc tér viszont lesz Pozsonyban

MTI 2012. június 28., csütörtök 17:15

Több mint egy éve tartó társadalmi vitát lezárva nemet mondott Pozsony önkormányzati képviselőtestülete arra az indítványra, amellyel civilek Mária Terézia lovas szobrának - eredeti helyén, a jelenlegi Ludovít Stúr téren - való újraállítását kezdeményezték. A testület egyidejűleg a vasúti pályaudvar alatti tér Franz Liszt térré való átnevezését is jóváhagyta szerda esti ülésén.

Az eredeti Mária Terézia-szobor, Fadrusz János műve, amelyet a magyar millenniumi ünnepségek keretében, 1897-ben avattak fel, az egykori Koronázási emléktéren, a mai Ludovít Stúr téren állt. Azt, mint a magyar fennhatóság szimbólumát 1921-ben csehszlovák legionáriusok ledöntötték, majd szétverték.

A Habsburg uralkodó szobra hű másolatának felállítását még tavaly kezdeményezte a Pozsonyi Városszépítő Egylet nevű civil szervezet. A kezdeményezés - többek között - azért is ütközött ellenállásba, mert a lovasszobor eredeti helyén 1972 óta Ludovít Stúrnak, a szlovák nemzeti mozgalom vezetőjének szobra áll, ezt pedig át kellett volna helyezni.

Tavaly Mária Terézia szobrának felállítása mellett, illetve a Stúr-szobor mostani helyének megőrzéséért is aláírásgyűjtés indult. Míg az utóbbi petíciót több mint 11 ezren írták alá, a Mária Terézia szobor felállítását indítványozóknak csak valamivel több mint 5 ezer aláírást sikerült gyűjteniük. Ludovít Stúr szobrának - jelenlegi helyen való - megőrzése mellett több társadalmi szervezet, köztük a Matica Slovenská - a szlovákok legrégebbi kulturális, tudományos intézménye - is hangosan kiállt.

A pozsonyi városatyák a Habsburg-uralkodó szobrának újbóli felállítására nemet mondó döntés mellett egyhangú határozatot hoztak arról is, hogy a pozsonyi főpályaudvar alatti teret Liszt Ferencről nevezik el. A tér, amelyet augusztusi hatállyal neveztek át Franz Liszt térré, az egykori Liszt Ferenc utca tőszomszédságában található.