rss      tw      fb
Keres

Hat kisfilmet díjaztak a "Jogod? Van! Filmezz jogállamot!" pályázaton

MTI 2012. június 28., csütörtök 16:39

Hat győztese van a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet által kiírt "Jogod? Van! Filmezz jogállamot!" című filmpályázatnak.

A díjazott kisfilmekben a jogállami alapértékek jelennek meg: Tóth Barnabás A mérleg nyelve cím munkája az MTVA-székház előtti éhségsztrájkot, Simonyi Balázs Front Office című, valamint Tímár Magdi és Szabó Éva Predatórium című filmje a diszkrimináció és az esélyegyenlőség témáját dolgozza fel. Schvarcz Fruzsina Ne hagyd magad elnémítani! című, illetve Borsody István, Boris Virág és Horváth Eszter A szabadság kézzel fogható című mozgóképei a szólásszabadság és a személyi szabadsághoz való jog kérdéseivel foglalkoznak. Fatér Anna, Sipos Dániel és Vargha Bálint A jogállam nem szerencsejáték című alkotása a jogbiztonságról, a jogállam kiszámítható működésének fontosságáról szól.

A szervezők olyan filmek elkészültét akarják támogatni, amelyek közérthető módon mutatják be a jogállam alapértékeit és ezáltal annak fontosságára hívják fel a figyelmet. A pályázatra hivatásos filmesektől, valamint referenciamunkával még nem rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatóktól összesen 21 pályamunka érkezett.

A munkákat négyfős zsűri - Báron György filmkritikus, Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Intézet elnöke, Mészáros Antónia újságíró és Török Ferenc filmrendező - bírálta el. A díjazott kisfilmek a Magyar Helsinki Bizottság YouTube-csatornáján tekinthetők meg - közölte a Magyar Helsinki Bizottság csütörtökön az MTI-vel.