rss      tw      fb
Keres

Költségvetés - VOSZ: a vállalkozások célzott és több évre szóló tehercsökkenést várnak

MTI 2012. június 28., csütörtök 16:37

A vállalkozások célzott és több évre szóló tehercsökkenést várnak a foglalkoztatást és növekedést segítő 300 milliárd forintos programtól - reagált Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség által kötött, a munka világát érintő, tehercsökkentő megállapodásra csütörtökön.

A VOSZ főtitkára az MTI-nek elmondta: a vállalkozások számára kedvező, ha csökkennek a 25 év alattiak terhei, akárcsak az 55 év felettiek és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzők járulékai.

Szükség van arra, hogy a foglalkoztatásban érzékelhető javulást lehessen elérni az említett veszélyeztetett korosztályoknál és a kismamáknál - mondta Dávid Ferenc. Ugyanakkor hozzátette, hogy a foglalkoztatást és növekedést serkentő program kidolgozására informális ígéretet kaptak a kormányzattól, amire a munkaadói oldal készen áll.

Mivel a kormány már benyújtotta a jövő évi költségvetési javaslatot, egy ilyen program azt gyakorlatilag átírja, hiszen a járulékcsökkentés egyben a bevételek részleges elmaradását jelenti, amit bevételnöveléssel szükséges kiegyenlíteni - jelezte a főtitkár. Dávid Ferenc elmondta azt is, hogy az idei 15-19 százalékos minimálbér, illetve garantált bérminimum emelés után jövőre maximum a tervezett 4,2 százalékos infláció mértékéig képzelhető el a minimálbér, illetve a garantált bérminimum növelése.

A VOSZ-nak az a határozott véleménye, hogy a most bejelentetett 300 milliárd forintos csomag csak akkor képes valódi ösztönzőként hatni, ha az nemcsak célzott lesz, de legalább 2-3 éves időtartamra terjed ki - hangsúlyozta a szervezet főtitkára.