rss      tw      fb
Keres

A pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap országszerte

MTI 2012. június 28., csütörtök 16:13

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja a péterfillérek gyűjtését templomaiban országszerte. A befolyó összeget XVI. Benedek pápa karitatív céljaira fordítják - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.

Az egész világon minden évben június 29., Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap megtartott akcióról a katolikus egyházfő úgy nyilatkozott: "A péterfillér a legjellegzetesebb kifejeződése annak, hogy minden hívő részt vesz Róma püspökének az egyetemes egyházat pártfogoló jótékony kezdeményezéseiben. E gesztusnak nemcsak gyakorlati értéke van, hanem erős szimbolikus jelentősége is, mint a pápával való közösségnek és a testvéreink szükségleteire való odafigyelésnek a jele."

Tavaly a magyar egyház csaknem 46 millió forintnyi adományt küldött a pápa karitatív céljaira. Az Apostoli Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett elfogadja a hívek felajánlásait banki átutalással, sőt a Vatikán internetes oldalán a Péterfillér Hivatal online adományokat is fogad.

A péterfillérek gyűjtése a VIII. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a "Denarius Sancti Petri" adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt.

A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a XIX. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává lett; ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget. Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus ideje alatt szünetelő gyűjtés.