rss      tw      fb
Keres

Költségvetés - MSZP: bizonytalan bevételekből tervez tehercsökkentést a kormány

MTI 2012. június 28., csütörtök 16:01

Az MSZP örvendetesnek tartja, hogy munkahelyteremtő intézkedésekről állapodott meg a kormány és a Fidesz-KDNP, de a szocialisták úgy ítélik meg: a háromszázmilliárd forintos tehercsökkentés megvalósítása kérdéses, mivel a bevételek, amelyekre alapozzák, rendkívül bizonytalanok.

Kovács Tibor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: nem látszik, hogyan lehet jövőre a tervezett hiány megtartása mellett végrehajtani azt a tehercsökkentést, amit az MSZP már hosszú ideje sürget, a költségvetés ugyanis rendkívül ingatag, bevételeinek legalább egyharmada megalapozatlan.

Az MSZP szerint ehhez a büdzsé teljes átdolgozására vagy még inkább annak visszavonására és új költségvetés benyújtására volna szükség.

Ezt indokolja, hogy a parlament költségvetési bizottsága csütörtökön a pénzügyi tranzakciós illeték és a baleseti adó átalakítását kezdeményezte - mondta a szocialista politikus, hangsúlyozva, a kormányoldal az ülésen nem tudott választ adni arra, hogy ez miként változtat majd a büdzsé bevételi oldalán, így különösen aggályos, hogy a kabinet nagyrészt ebből fedezné a háromszázmilliárdos tehercsökkentést.

Azt, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség megállapodása alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjedhet a tranzakciós illeték, Kovács Tibor úgy értékelte: az állam valójában csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt.

Kitért arra is, az MSZP helyesnek tartja a munkahelyek létrejöttét és megőrzését szolgáló intézkedéseket, de úgy ítélik meg, hiba, hogy két évet kellett várni ezekre, noha a szocialisták hosszú ideje sürgetik a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportok foglalkoztatásának támogatását.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy háromszázmilliárd forint értékű tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP-frakció. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig azt közölte, ennek forrása, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket, ezzel százmilliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett illetékbevételből. További százmilliárd forintot a jelenleg 320 milliárd forintos tartalékból fedeznének.