rss      tw      fb
Keres

Fazekas Sándor: a nemzeti parkok már több lábon állhatnak

MTI 2012. június 28., csütörtök 15:26

A nemzeti parkok immár vállalkozói tevékenységet is folytathatnak, ennek révén a látogatók megismerhetik a helyi termékeket, a nemzeti parkok pedig több lábon tudnak állni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtöki tihanyi sajtótájékoztatóján, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatása alkalmából tartott.

A miniszter valamennyi nemzeti parkban látogatást tesz.

Fazekas Sándor a tihanyi öreglevendulásban tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a nemrégiben módosított alapító okiratok lehetővé teszik, hogy a nemzeti parkok vállalkozói tevékenységet folytassanak, vagyis a gazdálkodásból származó termékeiket - a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban például a levendula olajat, vagy bivaly- és szürkemarha-szalámit - árusítsák.

A tárcavezető elismeréssel szólt arról, hogy tavaly a tihanyi Levendula Háznak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyének 24 ezer látogatója volt, a néhány hónapja nyílt bakonybéli Pannon Csillagdának pedig 11 ezer. A miniszter a látogatók figyelmébe ajánlotta a nemzeti park más értékeit is: a barlangokat, hegyeket, és természetesen a Balatont.

Fazekas Sándor kérdésre válaszolva közölte: a természetvédelmi őrszolgálat nem szűnik meg, szükség van rá, "talán nagyobb, mint valaha". Hozzátette: a nemzeti parkokban ma 20-30 természetvédelmi őr dolgozik, létszámbővítésről azonban egyelőre nem lehet szó. Ugyanakkor közmunkásokkal megerősítve magasabb színvonalon láthatják el munkájukat - vélekedett.

Az MTI kérdésére válaszolva hírlapi kacsának minősítette a Balaton jelentős vízszintcsökkenésével kapcsolatos híreket. Emlékeztetett arra, hogy néhány éve is aggasztó információk jelentek meg a Balaton vízszintjéről, a természet azonban helyreállította az egyensúlyt.