rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. június 26.

Hogy áll a magyar filmipar?
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója

Bolgár György: - Azt szeretném kérdezni, hogy hány magyar film forgatása kezdődött el ebben az évben vagy folyik jelenleg is?

Havas Ágnes: - Szász János A nagy füzet című filmje elkezdődött, le is forgatták, és már az utómunka fázisában van. Tehát az a film elkészül ebben az évben. Idén augusztusban elkezdődik az elsőfilmes Bodzsár Márk Örök béke című filmjének forgatása is. Emellett támogatást kapott Hajdu Szabolcs a Délibáb című filmre. Egyelőre előszerződést kötünk velük, de ez a film is el fog indulni. Támogatást kap még Sós Ágnes, többszörösen díjazott dokumentumfilmes, Szerelempatak című filmje. Ez egy egész estés dokumentumfilm lesz, amely egy özvegy parasztemberről szól, aki nyolcvan év körüli és Erdélyben társat keres. Ezenkívül Gárdos Péter Hajnali láz című filmjének a forgatása valószínűleg szintén el fog indulni még idén. Augusztusban már pályázni remélnek az Eurimage európai filmtámogató alaphoz. Tehát indulnak egymás után a magyar filmek forgatásai. A filmalap az első pályázatát 2011. szeptember 20-án írta ki. Mivel hatvannapos a döntési határidő, és nagyon sok pályázat érkezett be az első határidőre, ezért decemberben hoztuk meg az első döntésünket, és azóta is folyamatosan döntéseket hozunk, mert a pályáztatás folyamatos. Sokan kérdezik, hogy miért nincs még magyar film. Azért nincs, mert fél év alatt nem tud elkészülni egy film. A forgatókönyv fázisból el kell jutni odáig, hogy készen álljon a forgatásra minden.

- Én nem a filmalap munkáját szeretném kritizálni, mert nem is értek hozzá, meg nincs is rálátásom az egészre. Azonban, ha a végeredményt nézem, akkor azt kell mondanom, hogy az egy dráma – ha nem is filmdráma –, hiszen legjobb esetben négy játékfilm forgatása kezdődik el idén Magyarországon, és mondjuk kettőé ér véget 2012-ben. Ahhoz képest, hogy az előző években volt úgy, hogy akár húsz vagy még annál is több játékfilm készült az országban, ez katasztrofális. Tegyük hozzá, hogy a 2011-es év ugyancsak katasztrofális volt. Vagyis a magyar filmipar továbbra is csak vegetál. Nem jól látom?

- Azt gondolom, hogy nem jól látja Bolgár úr, mert 2011 végén indult el a filmalap működése és most még csak június van. Tehát még elindulhat több film is idén, hozhatunk további döntéseket. Most is vannak gyártási pályázatok a filmalapnál, és a döntőbizottság kéthetente ülésezik, vagyis abszolút van arra esély, hogy több film el tud indulni. Azt pedig, hogy a beadott pályázat pillanatában hol tart a forgatókönyvük a filmeknek, hol tart maga a történet, kész forgatókönyvvel pályáznak-e, azt nem mi befolyásoljuk, hanem a pályázó. A forgatókönyv állapotától pedig nagyban függ, hogy mennyi idő, mire elkezdődhet a forgatás, hiába kapták meg már a támogatást.

- Még egyszer mondom, hogy nem a filmalap munkáját akarom bírálni, hanem azt, ahogyan létrehozták ezt az új szervezetet. Azt most hagyjuk, hogy jó volt-e, hogy létrehozták vagy sem. A lényeg az, hogy olyan későn tudott felállni mindez, hogy gyakorlatilag minimum két év kiesett a magyar filmgyártásból. Lehet, hogy ez néhány embernek öröm, azonban a magyar filmgyártásban résztvevőknek, a művészeknek, a technikai szakembereknek biztosan nem az, sőt inkább életbe vágó katasztrófa is, nem?

- Én arra nem gondolok, hogy ez katasztrófa. Én azt tudom, hogy azok a pályázatok, amiket hozzánk benyújtanak, a lehető legrövidebb időn belül elbírálásra kerülnek. A filmalap tavaly május végén alakult, és szeptemberben fogadták el a filmtörvénynek azokat a módosításait, amelyek később léptek hatályba, tehát szeptember 20-án tudtuk kiírni az első pályázatot. A döntés meghozatala pedig hatvan nap. Ez nem volt rövidebb korábban sem, és külföldön sem rövidebb. Csak néhány országban kevesebb idő, de ott sem sokkal, csak mondjuk egy héttel. Egyébként most, hogy az első nagy roham már lecsendesedett, mi is gyorsabban hozunk döntést. Tehát már nem jön minden nap két-három-öt pályázat, csak minden másnap érkezik egy-egy, ezért a hat hét lecsökkent három-négy hétre. Vagyis már elég gyorsan meg tudjuk hozni ezeket a döntéseket. Én nagyon remélem, hogy több olyan film is lesz, ami még el tud indulni idén. Ezenkívül a médiahatóságnak is vannak pályázatai, amikre pedig a dokumentumfilmesek pályáznak, emellett most már a kisjátékfilm-pályázatok is elindulnak. Úgyhogy azt gondolom, hogy a filmgyártás szépen lassan visszatér a normális kerékvágásba, hiszen forognak a magyar alkotások.

- Mi lesz azzal az évi ötmilliárd forinttal, amit a nemzeti filmalap a hatos lottóból kap? Hiszen három vagy négy filmre ha akarna, sem tudna elkölteni ötmilliárd forintot.

- Például Hajdu Szabolcs filmjére háromszázmillió forintot nyertek el, Bodzsár Márk játékfilmjére kettőszázötmilliót, Mészáros Károly, Liza, a rókatündér című filmjére pedig – ez július 2-án indul el – százötvenmillió forint alaptámogatást kapott és ötvenötmillió többletet, tehát az is kétszázöt millió. Csak ennek a három filmnek a támogatása már az egymilliárdhoz közelít.

- Én hétszáznak számoltam, de számoljuk hozzá még Szász Jánosét. Ő mennyit kapott?

- Szász János száznyolcvan millió forintot kapott.

- Ezek szerint el lehet költeni idén egymilliárd forintot. Mi lesz a maradék néggyel? Elveszik Önöktől vagy hozzárakhatják a jövő évi költségvetéshez?

- Mi még várjuk azokat a nagyon jó forgatókönyveket, amikre azonnal azt tudja mondani a filmalap, hogy a gyártási pályázat alapján meg tudjuk ítélni a támogatást. A magyar forgatókönyvírók egyelőre nem hoznak tízesével, százasával olyan filmötleteket hozzánk, amikre ötmilliárd forintot eddig el tudtunk volna költeni. Azonban még van fél évünk.

- Az Ön becslései, feltételezései alapján, jövőre már teljes erővel, a régi ütemben fog dolgozni a magyar filmipar? Megvan erre az esély?

- Határozottan így gondolom.

- Ez hány játékfilmet és hány dokumentumfilmet jelentene?

- Ez sok mindentől függ. Van egy becslés, de nincs konkrét tervünk. Attól függ, hogy hány jó forgatókönyvet nyújtanak be hozzánk, és hány alkotó tud a koprodukciós partnerekkel úgy megállapodni, hogy el tudjanak indulni a filmek. A néhány film közül, amiket felsoroltam, kettő is olyan helyzetbe került, hogy a koprodukciós partnereik, akik szándéknyilatkozatot vagy előszerződést nyújtottak be a pályázat során, kiszálltak a produkcióból, mert nem tudták a pénzt előteremteni. Tehát van olyan helyzet – például Nemes Gyula Zéro című filmjénél –, amikor nem sikerül a koprodukciós felállást biztosítani. Ilyenkor a filmalap siet a pályázó segítségére, és a megfelelő dokumentumokkal, feltételekkel természetesen segítjük a filmet, hogy el tudjon készülni.

- Nagyjából egy film költségének hányadrészét vállalják – legalábbis eleinte –, mi a cél?

- Lehet olyan film, amelyiknél a filmalap tudja biztosítani a hetven vagy nyolcvan százalékot. Egyébként a filmtörvény, illetve az európai uniós rendelkezések szerint legfeljebb kilencven százalék lehet az állami támogatás a magyar filmek esetében. Azonban ebbe már a közvetett támogatás is beletartozik, ami a film teljes produkciós költségének a húsz százaléka. Tehát a száz százaléknak a húsz százaléka közvetett támogatás, és ezzel együtt kilencven százalékig lehet támogatni egy filmet. Tehát az is elképzelhető, hogy akár kilencven százaléka egy hatszázmilliós filmnek – vagyis ötszáznegyvenmillió forint – magyar állami pénzből kerülhet elő.

- Andy Vajna kormánybiztos a napokban azt nyilatkozta valahol, hogy azt szeretné, ha a magyar filmipar olyan terméket tudna előállítani, amit legalább a magyar közönség élvez, és ez szerinte ötszázezres nézőszámot jelenthet. Tehát ez számítana sikernek, ami jelenleg szerintem illúziónak tűnik. Az Ön által említett három-négy idénre tervezett játékfilm – csak a nevek alapján ítélve – valószínűleg nem vonzana ötszázezres közönséget, vagy én tévedek?

- Ezzel kapcsolatban én nem bocsátkoznék jóslásokba. Mi támogatjuk a kész filmeknek a marketingjét is, ezért nagyon jó lendülettel tud elindulni egy film marketing szempontból. Emellett lesz pénzük arra is a filmeknek, hogy több kópiával induljanak el. Ezt segíti egyébként a mozik digitalizálása, tehát a digitális átállás. Úgyhogy azt gondolom, hogy ezek a filmek el tudnak érni egy magas nézőszámot. A lényeg az, hogy a forgatókönyv jó legyen, a filmnek legyen egy olyan története – teljesen mindegy, hogy mi a műfaja –, amit a magyar közönség megért, ami a magyar emberekhez szól, amelynek van egy üzenete, vannak ismerős karakterei. Tehát ez az, ami a számunkra fontos. Jelenleg negyvenhárom filmterv áll fejlesztés alatt, és ezek közül sok hamarosan át fog kerülni a gyártáselőkészítési fázisba, és még sok forgatás el tud indulni akár idén. Pontos számot most nem tudok mondani, mert kéthetenként van ugye döntőbizottsági ülésünk, ahol a többség dönt. Egyébként a nézőszámokra visszatérve, azért tudok én felsorolni a múltból jó néhány olyan filmet, ami nagy nézőszámot ért el, és nem kell a Mágnás Miskáig visszamennem ehhez, ami elérte az egymillió filmes látogatót. Például a Csinibaba, A Miniszter félrelép, a Szabadság, szerelem, A temetetlen halott, a Valami Amerika és az Üvegtigris című filmek mind elérték négyszázezres, ötszázezres nézőszámot, sőt némelyik meg is haladta. Tehát én bízom abban, hogy lesznek olyan filmek, amelyekre igenis beül a magyar közönség, és vissza fognak jönni a mozikba az emberek, mert érzik azt az energiát és azt a tehetséget, ami visszahívja őket.

- Ha mostanában nem vagy nem nagyon forog magyar film, akkor hol dolgoznak a magyar filmesek? Mert például azt hallottam, hogy a hetek óta itt forgató Die Hard stábjából is fokozatosan kiszorították a magyar filmeseket, és Ukrajnából, Szlovákiából és máshonnan jöttek be segítők. Ez igaz?

- Erről én nem hallottam. Én csak arról tudok, hogy nagyon sok magyar szakember dolgozik külföldi filmekben. Tudtommal a Die Hard című filmben is dolgoznak, de például egy spanyol és egy norvég film forgatása is zajlik Magyarországon. Szóval minden egyes stúdióban folyik valamilyen forgatási munka. Tehát szerintem azt mondani, hogy a magyar filmipar helyzete katasztrofális, az egy túlzás.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!