rss      tw      fb
Keres

Ötven amerikai képviselő levele Orbán Viktornak




2012. június 21.
Őexcellenciája Orbán Viktor miniszterelnök
Magyarország
A magyar nagykövetség címén
3910 Shoemaker Street, NW
Washington, D.C. 20008


Tisztelt Orbán Miniszterelnök!

A megszilárdult amerikai-magyar kapcsolatok elkötelezett támogatóiként sokáig törekedtünk arra, hogy az országaink közötti kötelékekre építsünk. Az Egyesült Államokba bevándorló magyarok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élethez, és sok amerikai magyar tartja a rokoni kapcsolatokat Magyarországgal. Mi több, Magyarország különleges helyet foglal el az amerikai gondolkodásban mint az egyik olyan közép-európai állam, amely az első sorokban küzdött a szabadságért, a függetlenségért és az igazságosságért.

Mindazonáltal mélyen aggasztanak bennünket azok az antiszemita és idegengyűlölő álláspontok, amelyeket a Jobbik tagjai támogatnak. Morvai Krisztina, a Jobbik elnökjelöltje például az izraeli zsidókat „tetves, mocskos gyilkosoknak” nevezte, és figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy „a magukfajták ideje lejárt”. A Jobbik újságja arra célzott, hogy van igazság abban a mítoszban, amely szerint a zsidók keresztény vért használtak rituális célokra, és a Jobbik olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és a homoszexualitás „terjesztőinek” bebörtönzését követeli. Mi több, a Jobbik támadást intézett azok ellen, akik esetlegesen homoszexuálisokat alkalmaznak, és Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatójának elbocsátását követelte állítólagos homoszexualitása miatt. Ezek a megnyilvánulások a romákkal, a bevándorlókkal és másokkal szemben megnyilvánuló intolerancia és diszkrimináció szélesebb problémái közepette hangzanak el.

Az ilyen álláspontoknak nincs helyük egy civilizált közbeszédben, és nem lehet őket megjegyzés nélkül hagyni, különösen annak fényében, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma és a Rágalmazás Elleni Liga (Anti-Defamation League) jelentései szerint Magyarországon erősödik az antiszemita beszédmód.

Értesültünk attól, hogy megállapodás született egy parlamenti etikai bizottság létrehozásáról a parlamenten belüli gyűlöletbeszéd kezelésére. Létfontosságú, hogy Magyarország vezetői tekintélyüket felhasználva szót emeljenek az antiszemitizmus és a bigottság minden formája ellen, hogy világos üzenetet küldjenek: az intolerancia sértés a magyar nép tisztességével szemben.

Köszönjük, ha haladéktalanul figyelmet szentel az ügynek

(Aláírások – lásd a csatolt pdf-ben)



A Népszabadság információi szerint az ötven – többségében demokrata párti – kongresszusi képviselő levelének időzítése nem véletlen: a jövő héten kezdődik Budapesten az EuroGames, a „melegolimpia”, amelynek támogatói közé tartozik a budapesti amerikai nagykövetség is. Információik szerint az Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet által idén januárban alapított Aktív Állampolgárság-díjat (Active Citizenship) júniusban a melegek és leszbikusok jogaiért kiálló valamelyik szervezet fogja kapni.

Az EuroGamesről szóló híreink:
Budapest rendezi 2012-ben az EuroGamest, a meleg világjátékokat
A főpolgármester nem tudja támogatni a budapesti melegolimpiát
A EuroGames nem a homoszexualitás propagálásáról vagy az emberek megbotránkoztatásáról szól
SZ: elfogadhatatlan a homoszexuális sportrendezvény bármilyen állami támogatása
A német zöldek aggódnak a budapesti EuroGames miatt, és alapjogi vizsgálatot sürgetnek
Dokumentum: A német szövetségi kormány válasza egy Magyarországról szóló interpellációra
Német blog a Jobbik és a Fidesz közös meccseiről



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!