rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Tiltakozik a XIII. kerület a Prohászka-szobor terve ellen

MTI 2012. június 22., péntek 7:21

A főváros XIII. kerülete tiltakozik a terv ellen, hogy Prohászka Ottokár püspöknek szobra legyen Angyalföldön - írta a Népszabadság.

A lap pénteki számában ismertette az önkormányzat közleményét, amelyben tiltakozott a terv ellen, s kinyilvánította: elfogadhatatlannak tartja, hogy területén egy káros indulatokat gerjesztő, megosztó személyiségnek emlékművet állítsanak. Különösen értetlenül fogadta a javaslatot, mert "Prohászka Ottokárnak semmilyen kerületi kötődése sincs, ezért a kezdeményezést a kerületben kialakult egység megbontására irányuló törekvésnek tartja".

A lap felidézi, hogy Csomós Miklós (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlés áprilisi ülésén egy jobbikos indítvány kapcsán közölte: "azzal természetesen egyetértek, hogy Prohászka Ottokárnak szobrot emeljünk". Igaz, nem a Károlyi-kertben, ahova a Jobbik javasolta. Csomós bejelentette, hogy Prohászka szobrának felállítása "folyamatban van" a XIII. kerületi Lehel téri templom előtt.

Ez a terület a fővárosé, így az emlékműről is a főváros hivatott dönteni. Ezzel kapcsolatban a XIII. kerület közleménye leszögezi: "az önkormányzat örömmel fogadta, hogy a fővárosi közgyűlés nem tárgyalta a témát, és őszintén reméli, hogy a jövőben sem fogja napirendjére tűzni".