rss      tw      fb
Keres

Elie Wiesel igazsága

Ő excellenciája Kövér László
A Magyar Nemzetgyűlés elnöke
Magyar Nemzetgyűlés
Kossuth tér 1-3
H-1055 Budapest
Magyarország

2012. június 7.

Elnök Úr,

Mélységesen felkavart és felháborított, hogy tudomást szereztem arról: Ön Szőcs Géza  kulturális államtitkárral és Vona Gáborral, a szélsőjobboldali Jobbik párt vezetőjével részt vett egy romániai ünnepségen, amelyet Nyirő József, a Nemzetiszocialista Nyilaskeresztes Párt egyik tagja tiszteletére rendeztek. Botrányosnak találom, hogy a Magyar Nemzetgyűlés elnöke részt vehet a Horthy- és a Szálasi-korszak egyik magyar fasiszta ideológusa tiszteletére rendezett ceremónián. Ez az aggasztó hír azt követően érkezett, hogy újabban újra köztereket neveznek el Horthy Miklós második világháborús vezetőről, továbbá rehabilitálják Wass Albertet, és más olyan figurákat, akik nagy mértékben kollaboráltak a magyar fasiszta rezsimmel. Arról is tájékoztattak engem, hogy szélsőjobboldali szerzők írásait szisztematikusan felvették az iskolai tantervbe.

A magyar parlament egyik ülésén, 2009. december 9-én sürgettem az Ön kollégáit, hogy „még többet tegyenek az Önök környezetében és bizonyos kiadványokban megjelenő antiszemita elemek és rasszista megnyilvánulások leleplezése érdekében…. Úgy vélem, ezek szégyent hoznak az Önök nemzetére”.

Azóta egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar hatóságok bátorítják a Magyarország múltjában meglévő tragikus és bűnös epizódok tisztára mosását, nevezetesen azt, hogy a [második] világháború idején működő magyar kormány részese volt több százezer zsidó állampolgár deportálásának és meggyilkolásának.

Nem kívánom, hogy bármi módon összefüggésbe hozzanak ilyen törekvésekkel. Ezért visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagy Keresztjét, amellyel 2004. június 24-én tüntetett ki Magyarország elnöke.

Tisztelettel,

Elie WieselForrás: Hungarian Spectrum
A The Guardian című brit lap beszámolója a levélrőlHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!