rss      tw      fb
Keres

Európai körútja utolsó állomására érkezett a mianmari ellenzék vezetője

MTI 2012. június 19., kedd 19:36

Európai körútjának utolsó állomására, Londonba érkezett kedden Aung Szan Szú Kji. A mianmari ellenzéki vezető 24 évvel ezelőtt éppen Nagy-Britanniából tért vissza az akkori Burmába, és országát - hivatalos útlevél hiányában - mostanáig nem hagyta el.

Az éppen 69. születésnapját ünneplő Szú Kjit hatalmas ünnepléssel fogadták a Londoni Gazdasági Egyetem (London School of Economics) zsúfolásig megtelt előadótermében.

"Önök és az önökhöz hasonló emberek azok, akik erőt adtak számomra a folytatáshoz" - hangsúlyozta a Nobel-békedíjas politikus az éljenző közönség előtt.

Szú Kji egyebek mellett a 49 éven át katonai uralom alatt álló Mianmar helyzetéről, azon belül is a jogállamiság fontosságáról beszélt.

"Politikusi munkám során azért emelem ki ennyire a jogállamiság jelentőségét, mert ez az, amire mindannyiunknak szüksége van, ha a demokrácia irányába akarunk haladni" - mondta az oxfordi egyetemen diplomát szerzett politikus, aki a múlt hónapban tett esküt a mianmari parlamentben azt követően, hogy pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elsöprő győzelmet aratott az áprilisi időközi választásokon. Szú Kji - európai útjának korábbi állomásain tartott beszédeivel ellentétben - ezúttal nem a kételyeinek, hanem inkább a reményének adott hangot a mianmari katonai vezetők demokrácia iránti elkötelezettségével és a velük való hatékony együttműködéssel kapcsolatban.

A mianmari ellenzék vezéralakja 15 évet töltött házi őrizetben, miután férjét és gyermekeit hátrahagyva utazott vissza országába. Hazájában a demokráciáért való küzdelem élharcosává vált .