rss      tw      fb
Keres

OGY - Vöröscsillag-per - A pártok költségvetéséből fizethetik ki a kártérítést

MTI 2012. június 18., hétfő 12:15

A pártok költségvetési támogatásából fizethetik ki a "vöröscsillag-perben" a magyar államra kirótt 6400 euró kártérítést és perköltséget egy kormánypárti módosító javaslat szerint, amelyet az alkotmányügyi bizottság támogatott hétfői ülésén.

A fideszes Vas Imre és a KDNP-s Vejkey Imre módosító indítványa alapján a pártok költségvetési támogatásából kell biztosítani az államot terhelő fizetési kötelezettség fedezetét, és ennek érdekében a költségvetés módosítása is szükséges. A javaslatot a fideszes képviselők támogatták, viszont a KDNP-s Rubovszky György és a szocialista bizottsági tagok nemmel szavaztak, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

Rubovszky György nem szavazatát azzal indokolta, hogy szerinte ezzel a módosítással olyan kaput nyitnak ki, amelynek beláthatatlan következményei vannak. Magyarországnak ki kell tudnia fizetni a kártérítést, nem lehet bűnbaknak állítani a pártokat - jelentette ki a kormánypárti politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártalanítások fedezetére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített összeg áll rendelkezésre.

Nem támogatták az alkotmányügyi bizottságban a fideszes Wittner Mária és a KDNP-s Stágel Bence módosító javaslatát, amely az MSZP költségvetési támogatásából fizettette volna ki a kártérítést. Erre csak a jobbikos képviselők szavaztak igennel.

Az alkotmányügyi bizottságban támogatást kapott módosító javaslatot az emberi jogi bizottságban is megszavazta a többség hétfőn.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter áprilisban terjesztette be a parlamentnek a Fratanolo-ügyben megfogalmazott jelentést és határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés a strasbourgi bíróság döntése ellenére kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett és nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletének végrehajtásával.

A történet előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

A strasbourgi bíróság az idén márciusban véglegessé vált ítéletében a pervesztes magyar államot négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség megfizetésére kötelezte június 8-ig. Késedelem esetén a teljesítés időpontjáig a késedelmes időszakra kamatot kell fizetni.