rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - Ronaldo duplájával portugál siker és továbbjutás

MTI 2012. június 17., vasárnap 23:11

A portugál labdarúgó-válogatott Cristiano Ronaldo két góljával fordított és nyert a vb-ezüstérmes holland csapat ellen a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság B csoportjának vasárnapi, utolsó fordulójában, s ezzel a negyeddöntőbe jutott.

A portugálok a csütörtöki negyeddöntőben a csehekkel találkoznak.

A szeptemberben rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban a magyarokkal azonos csoportban szereplő hollandok meglepetésre három vereséggel búcsúztak az Eb-től.

B csoport, 3. forduló:

Portugália-Hollandia 2-1 (1-1)

Harkiv, 35 ezer néző, v.: Rizzoli (olasz)

gólszerzők: Ronaldo (28., 74.), illetve Van der Vaart (11.)

sárga lap: Pereira (90.), illetve Willems (51.), Van Persie (69.)

Portugália:

Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Raul Meireles (Custodio, 72.), Veloso, Moutinho - Nani (Rolando, 87.), Postiga (Oliveira, 64.), Ronaldo

Hollandia:

Stekelenburg - Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (Afellay, 68.) - Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Robben - Huntelaar, Van Persie

I. félidő:

11. perc: Robben húzott befelé a jobb oldalon, majd legurította a labdát Van der Vaartnak, és ő 20 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1).

28. perc: Pereira ugratta ki Ronaldót, ő a kimozduló Stekelenburg mellett a kapu bal oldalába lőtt (1-1).

II. félidő:

74. perc: Nanit ugratták ki a jobb szélen, majd keresztbe lőtte a labdát, amelyre a túl oldalon érkező Ronaldo csapott le, egy lövőcsellel elfektette védőjét és a kapust is, és a kapu jobb oldalába lőtt (2-1).

A továbbjutás érdekében kétgólos győzelmi kényszerrel pályára lépő vb-ezüstérmes hollandok nagy lendülettel kezdték a találkozót, s próbálkozásaik hamar eredményre vezettek Van der Vaart lövése révén. Ezt követően viszont a vezetés mintha éppen őket zavarta volna meg, így a portugálok átvették a játék irányítását, noha a narancsmezeseknek ez az eredmény sem felelt meg. A Ronaldo által vezetett portugálok sorra dolgozták ki a helyzeteket, a Real Madrid sztárja egy ízben a kapufát találta el, aztán a sokadjára már nem hibázott, így 1-1-es döntetlennel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A folytatásban az együttesek eleinte sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra, így kevesebb lehetőség adódott, és az iram is visszaesett. Ahogy múlt az idő, úgy kellett egyre többet kockáztatniuk a hollandoknak, de fölényük meddőnek bizonyult, a portugálok gyors ellentámadásai sokkal veszélyesebbek voltak, s egy ilyen akció végén Ronaldo második találatával el is döntötte a meccs sorsát, egyúttal csapata továbbjutását. A szeptemberben rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban a magyarokkal azonos csoportban szereplő hollandok küzdöttek ugyan a becsületpontjukért, de csak kapufáig jutottak, így - meglepetésre - három vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.