rss      tw      fb
Keres

Paul Lendvai: Horthy árnyéka Magyarország felett
Paul Lendvai hasonló című írása a Der Standard című osztrák liberális lapban jelent meg.

Egy közel 12 százalékos munkanélküliséggel, ingatag valutával járó gazdasági válság közepette, még mindig a Nemzetközi Valutaalap 15 milliárd eurós hitelében reménykedve, Magyarországon a politikai nyilvánosság egy új Horthy-kultusz következményeiről vitázik. Ki emlékszik már a király nélküli királyság régensére, a tengerpart nélküli ország flotta nélküli admirálisára, aki „országkormányzóként” 24 évig állt Magyarország élén?

Thomas Sakmyster amerikai történész Horthy Miklós című kiváló életrajzában (Steinbauer kiadó, 2006) találóan állapította meg: Horthy (1868–1957) „az antikommunizmus, az antiszemitizmus és a szélsőséges nacionalizmus megtestesülésének számított”. A hitleri Németországgal kötött szövetség révén Horthy is felelős volt 560 ezer zsidó meggyilkolásáért, és 400 ezer magyar katona és civil haláláért, a nemzeti vagyon 40 százalékának elvesztéséért. A nacionalisták azonban még ma is azt az embert látják benne, aki a tengelyhatalmak segítségével a háború végéig vissza tudta szerezni a trianoni diktátum (1920) nyomán elvesztett területek nagy részét az utódállamoktól, Romániától, Jugoszláviától és Csehszlovákiától.

A szomszédos országokban a revizionizmus jelképeként joggal vitatott Horthy Orbán Viktor Magyarországán új tiszteletben részesül: szobrokat állítanak és terveznek, tereket és utcákat neveznek át, emléktáblákat lepleznek le. Az igazi veszély azonban a Horthy-éra gondolkodásának részben lopakodó, részben nyilvánvaló rehabilitációja. Jelképalkotó lépések egy olyan fasiszta író romániai szülőhelyén tervezett újratemetésének operettszerű körülményei, aki a nyilasok vezérével, Szálasival nyugatra menekült, vagy az a rendelet, amely előírja, hogy három antiszemita, nacionalista és másodosztályú író művei kötelező olvasmányok legyenek az iskolákban.

„A sebeknek idő kell, és nem gyógyulnak be attól, hogy zászlókat tűznek beléjük” – figyelmeztetett az első világháború után Rainer Maria Rilke, a nagy költő. A Fidesz-politikusok közvetlen beavatkozása a szomszédos országok választási kampányaiba – legutóbb Kövér László parlamenti elnöké, aki babárnak szidalmazta a román vezetést az említett fasiszta író újratemetésének meghiúsulása miatt – természetesen nem csupán a magyar kisebbségek politikai képviseleteinek megosztásához és gyengítéséhez vezet, hanem veszélyes feszültségeket is kelt a saját nacionalistáik által szorongatott kormányokhoz való viszonyban.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!