rss      tw      fb
Keres

Martonyi: szeretnénk erősíteni a magyar külpolitika déli irányát

MTI 2010. június 11., péntek 13:42

A magyar külpolitika a jövőben fokozott hangsúlyt fektet a déli kapcsolatokra, és ezen belül a magyar-szerb együttműködésnek különlegesen fontos szerepe van - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter pénteken Belgrádban az MTI-nek.

A magyar diplomácia irányítója Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel és Bozidar Deliccsel, a szerb kormány EU-integrációért felelős miniszterelnök-helyettesével tárgyalt szerbiai látogatásának - első hivatalos külföldi útjának - második napján.

Mint elmondta, a megbeszéléseken különösen sok szó esett a kétoldalú gazdasági együttműködés lehetőségeiről, különféle projektekről. Magyarország érdeklődik a szerbiai infrastrukturális projektek iránt is, legyen szó autópályáról vagy vasút-korszerűsítésről - mondta.

"Szeretnénk erősíteni a magyar külpolitika déli irányát, és ezen belül a magyar-szerb együttműködésnek különlegesen fontos szerepe van, de ezt meg kell tölteni tartalommal a gazdasági, kulturális kapcsolatokban, a szervezett bűnözés elleni harcban és nagyon sok más területen" - tette hozzá.

A magyar külügyminiszter előző nap, szerb hivatali partnerével, Vuk Jeremiccsel folytatott tárgyalásai után kijelentette, a magyar álláspont szerint "amint lehet", meg kell kezdeni a szerb EU-tagságra való felkészülést segítő stabilitási és társulási egyezmény (SAA) ratifikációját; hozzátette, derűlátó ez ügyben.

A 27-ek külügyminiszterei hétfőn luxemburgi ülésükön döntenek ebben a kérdésben; a várakozások szerint zöld jelzést adnak, és az EU-tagállamokban megkezdődhet a Szerbiával még 2008 tavaszán aláírt dokumentum ratifikálása.

Martonyi János szerbiai látogatásának záróakkordjaként délután Szabadkán találkozik Pásztor Istvánnal, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Korhecz Tamással, a kisebbségi kulturális autonómia legfőbb szervének, a vasárnapi választások után felálló, új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsnak a leendő elnökével.