rss      tw      fb
Keres

Répássy: az új büntető törvénykönyvvel szemben elvárás a szigorúság

MTI 2012. június 8., péntek 22:56

Az új büntető törvénykönyvvel szemben az egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, de fontos szempont a közérthetőség és a következetesség is - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára pénteken Lakiteleken, a Nemzeti Fórum közéleti akadémián tartott előadásában.

Répássy Róbert elmondta: a jövő évben életbe lépő új büntető törvénykönyvvel (btk.) szemben az is elvárás, hogy belső büntetési rendszere arányos legyen, vagyis "a tettel arányos legyen a büntetés".

Utalt arra, hogy a jelenlegi törvénytervezet sok szakmai és civil egyeztetésen, vitán keresztül jutott el eddig. A szakmai viták egybeesnek a közvélemény vitáival - tette hozzá.

Az államtitkár utalt arra a szakmai kritikára, mely szerint az új btk. szűkíti a bíró mérlegelésének a lehetőségét. Ezt tudatos döntésnek nevezte, melyhez véleménye szerint a törvényalkotónak joga van. Példaként nevezte meg az ittas járművezetést, mely az új btk. szerint minden esetben különböző idejű járművezetéstől eltiltást von majd maga után.

Répássy Róbert hangsúlyozta: az új jogszabálynak meg kell erősítenie a kiszolgáltatott polgárok védelmét.

A Nemzeti Fórum tagjai előtt tartott előadásában az államtitkár kitért a tervezet vitát kiváltó pontjaira is. Mint mondta, vita tárgya, hogy lehet-e az élet kioltásával védekezni, ha a támadó nem biztos, hogy az életemre tör.

Úgy gondoljuk, ne a védekezőnek kelljen mérlegelni, ha éjjel, felfegyverkezve vagy fegyveresen támadják meg, hanem a támadó viselje a kockázatot - szögezte le.

Hangsúlyozta azonban, továbbra sem szeretnék, ha minden szabad lenne, mert a támadókat még agresszívabbá tenné.

A 14 évesnél fiatalabb gyerekeket bíróság elé állítani emberölés, valamint élet elleni erőszak esetén lehet az új btk. szerint. A ne ölj parancsát 12 éves korban is ismerni kell - mondta a politikus, hozzátéve, hogy természetesen pszichológiai vizsgálat után javítóintézeti nevelésre lehet büntetni maximálisan 4 év időtartamra.

A halálbüntetés kérdésével kapcsolatban kiemelte: a 48 európai állam közül egyedül Fehéroroszországban alkalmazzák, de az országot nem is vették fel az Európa Tanácsba. A nemzetközi egyezmények tiltása mellett a bírói tévedés lehetőségét is figyelembe kell venni álláspontja szerint. Utalt arra, hogy a móri bakrablásért először elítélt férfit már kivégezték volna. A javaslat nem pártolja visszaállítani a halálbüntetést - fűzte hozzá.

Újdonságnak nevezte az új btk-ban azt, ha a gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt, az a 23 éves koráig feljelentést tehet.

Nem lesz könnyű bizonyítani, de nem hagyjuk, hogy abban a hitben éljen valaki, hogy a gyerek kinövi az ellene elkövetett bűnt - mondta, hozzátéve, hogy a meghosszabbított elévülési szabálynak prevenciós hatása lesz.

Újdonság lesz a termőföld jogellenes megszerzésének tilalma - nemcsak az eladót és a vevőt, hanem a szerződést elkészítő ügyvédeket is bünteti. Hozzátette: a zsebszerződéses viszonyok felszámolására jövő nyárig van lehetőség, mert az új btk. életbe lépése után 5 évig terjedő börtönnel lesz büntethető.

Répássy Róbert több új tényállás bevezetéséről is szólt: az offshore tevékenység büntethetőségét, valamint az egészségügyi termékek hamisításának büntethetőségét is újdonságnak nevezte. Végezetül elmondta, hogy az úgynevezett "gárdatevékenység" a jövőben is bűncselekmény maradna.