rss      tw      fb
Keres

Sakkozó bántalmazása - Az ügyészség leghamarabb szerdán ad tájékoztatást a sértett meghallgatásáról

MTI 2012. június 5., kedd 17:59

Az ügyészség leghamarabb szerdán ad információt az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető meghallgatásáról, amennyiben az nem ütközik a nyomozás érdekeibe - közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére.

Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt, akit állítása szerint szombatra virradóra rendőrök bántalmaztak Szegeden kedd délután hallgatták meg a Szegedi Nyomozóügyészség munkatársai. Az ügyészek a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján a férfi betegágyánál tették föl kérdéseiket.

A férfi ügyében bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Szegedi Nyomozóügyészség ismeretlen elkövető ellen.

A sakkvezető kihallgatását megelőzően közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak. Marzúki annyit azonban elmondott, "nem haragszik a magyar népre".

Az arab ország The National című lapjának keddi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazása során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi szombatra virradóra egy vacsorát követően sétált vissza szállodájukba, amikor - a cikk szerint - az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfit előbb fellökték az autóval, majd ütötték-rúgták, a fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie - áll a The National beszámolójában.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az Abu-Dzabiban szerkesztett lap cikkére reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK ezért akkor sem kommentálhatja, ha egyébként azt szívesen tenné, mivel azok számos állítását cáfolni tudná.

A CSMRFK ugyanakkor mindenben segíti a Szegedi Nyomozó Ügyészség nyomozását, az ügyészség megkereséseit soron kívül teljesíti - tette hozzá.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség jogosult a tényállást megállapítani, így kizárólag az ügyészség foglalhat abban állást, hogy történt-e bűncselekmény vagy sem. A Szegedi Nyomozó Ügyészség eljárásának befejezéséig a rendőrség még a látszatát is kerülni szeretné annak, hogy az eljárás pártatlan és tisztességes lefolytatását bármilyen formában befolyásolni igyekszik - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: a jelenlegi jogszabályok alapján a főkapitányság ugyanakkor cáfolhatja azt a The National cikkében megjelent állítást, mely szerint "a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak".