rss      tw      fb
Keres

Ez történt a nemzeti összetartozás napján
Megfenyegették a sajóhídvégi romákat

Halálos fenyegetések olvashatók azokon a szórólapokon, amelyeket hétfőn találtak postaládájukban sajóhídvégi romacsaládok. A rendőrség közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettes, vagy tettesek ellen.

Sajóhídvégen tizenkilenc ingatlan postaládájába dobtak be gyalázkodó hangvételű, gyűlöletkeltő, helyesírási hibákkal teletűzdelt szórólapot, amelynek szövege „Szebb jövőt és tiszta fehér Magyarországot!” címmel kezdődik. A szórólapon nyilaskereszt és horogkereszt is szerepel, valamint a Jobbik logója és a Magyar Gárda neve.

A Jobbik hétfői közleményében elhatárolódott a szórólap tartalmától, „egyúttal feljelentést is tesz logójával kapcsolatos visszaélés miatt és mindazokkal szemben, akik ezt a szánalmas és förtelmes betűhalmazt a nemzeti pártnak kívánják tulajdonítani”.

A településen megerősített a rendőri jelenlét. (Május 29-én ismeretlen tettesek „megdögletek cigányok”, „x-el (sic!) jelöltek égni fogtok” feliratokat, valamint Hitler nevét és horogkeresztet fújtak festékszóróval egy nagykanizsai üzlet falára, illetve a környéken több romák lakta házra is x-et festettek.)

***

Harrach Péter napirend előtt beszélt az országgyűlésben

Az mondta: szerinte az összetartozás lényege, hogy „éljen mindnyájunkban az összetartozás tudata és az egymás iránti jó szándék” és ez nem csak a határon túl és határon belüli viszonyokról szól, hanem az itthoni kapcsolatokról is. Senkit nem lehet kizárni az összetartozásból, de bárki ki tudja magát zárni ebből a saját magatartásával.

***

Forgalomlassító taxisdemonstráció kezdődött Budapesten

Több mint ezer jármű részvételével forgalomlassító taxisdemonstráció kezdődött hétfő délután Budapesten; a fuvarszervezők azt követelik, hogy rendezzék a munkakörülményeiket és a jogaikat, egyúttal tiltakoznak a hivatásukat érintően januárban életbe lépő új rendelkezések ellen. A taxisok konvoja a felvonulás alatt olyan hosszú volt, hogy amikor a menet első autója a Városháza elé ért, az utolsó autó akkor gördült ki a Felvonulási térről.

Az Oktogonnál a Societas tartott szimpátiatüntetést; az ott megjelent kéttucatnyi demonstráló „Kösz Orbán!” feliratú transzparenseket tartott a magasba, míg máshol, több helyen fehér szegfűket osztogattak az útkereszteződéseknél a taxisoknak.

A hétfői megmozdulást szintén azért szervezték, hogy hatóságilag rögzített árat, vagyis fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál, szabályozzák a taxisok jelenleg több mint 6 ezres létszámát, és az újonnan bevezetendő technikai és műszaki előírások csak az újonnan taxiként beálló járművekre vonatkozhassanak. Kilátásba helyezték a demonstráció résztvevői most is, hogy ha követeléseiknek nem tesznek eleget, az 1990. októberi taxisblokádhoz hasonló megmozdulást szerveznek.

Az MTI tudósítóját szállító taxis azt mondta, a bevezetendő rendelkezések miatt veszélybe kerül családjának megélhetése is, mert új, a kritériumoknak megfelelő járművet nem tudna venni. Jelenlegi autója azért lenne alkalmatlan taxigépkocsinak, mert annak a csomagtartója mindössze 415 literes, nem éri el a meghatározott 430 litert, a tengelytávja pedig 5 milliméterrel rövidebb, mint a meghatározott 2550 milliméter.

***

Döntött az országgyűlés: kétharmados többség szükséges a volt államfők juttatásainak átalakításához

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter zárószavazás előtti indítványának elfogadásával a Ház jóváhagyta, hogy ne csak a hivatalban lévő köztársasági elnök, hanem a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályok is sarkalatosak legyenek.

A jelenlegi és a volt államfőket megillető jogokat és juttatásokat a köztársasági elnök jogállásáról szóló új, január 1-je óta hatályos törvény szabályozza. A jogszabály alapján a volt államfőt havonta a mindenkori elnöki tiszteletdíj – jelenleg másfélmillió forintos – összegének megfelelő juttatás, gépkocsihasználat és sofőr, kétfős titkárság, térítésmentes egészségügyi ellátás, valamint kérelmére lakáshasználati jog illeti meg, úgy, hogy az ingatlant és annak fenntartását a KEH biztosítja.

Az ellenzéki pártok közül korábban a Demokratikus Koalíció kezdeményezett törvénymódosítást annak érdekében, hogy Schmitt Pál ne kapja meg a volt államfőknek járó juttatásokat, amit a korábbi köztársasági elnök plágiumügyével indokoltak. Az MSZP úgy értékelte a módosítást: a társadalom igazságérzetét sérti, hogy a volt köztársasági elnök lakást kérelmezett, holott a sajtóhírek és a vagyonbevallása szerint három budai háza van. (Lásd írásunkat: Schmitt utolsó leckéje)

***

Szijjártó Péter hétfőn reggel két viccel ébresztette a tévénézőket

Az első: „Mi minden olyan javaslatra nyitottak vagyunk – mondta –, amely a nemzeti bank függetlenségét növeli.” Igaz, hozzátette: „Azt majd a tárgyalásokat vezető miniszter mérlegelni fogja, hogy ezek ilyen javaslatok-e vagy sem.”

A második: A demokrácia működése szerint a parlament és annak elnöke szuverén, mondta Szijjártó, „és ezért amit tesznek, azok kizárólag a saját döntéseiken alapulnak”. Ezzel együtt a magyar kormány mindig is kegyeleti ügynek tekintette a Nyirő-újratemetés kérdését, a kegyeleti ügyekkel pedig „a politikai minősítgetések nem férnek össze”. (Mondta mindezt arra, hogy Victor Ponta román miniszterelnök szerint „Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódnia kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között, és azt szeretné, hogy a két ország úgy viselkedne, mint két európai uniós ország.” Ponta elsősorban Kövér László Székelyudvarhelyen tett nyilatkozatát sérelmezte, amely azt követően születet, hogy a szervezők a temetési engedély felfüggesztése miatt kénytelenek voltak elhalasztani Nyirő újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy „derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”, hogy egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson. Kövér szerint” a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat”, amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.)

***

Orbán Viktor is elsütött két viccet a parlamentben

Az első: Kérdés-felelet formában vitába bonyolódott Karácsony Gergely LMP-s képviselővel, aki azt kérdezte, „vannak-e oligarchiák a nemzeti együttműködés rendszerében”. Szerinte ugyanis nagytőkések, „Fidesz-közeli oligarchák” érdekeit képviseli a kormány. „Az csak egy fatális véletlen, hogy a Közgép előző vezetője jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezeti? (...) Az egy fatális véletlen-e, hogy a villamos művek vezetője a választás előtt közvetlenül a Közgép energiacégének volt a vezetője, és azóta ez a cég busás megbízásokat kapott az államtól? Ön szerint az fatális egybeesés-e, hogy a Közgép akkor is megnyeri a közbeszerzési eljárásokat, ha ő adta a legrosszabb árat?”, kérdezte Karácsony Gergely. Orbán válasza: „Nyilván oka van annak, hogy már másodszor is ugyanezt a kérdést teszi fel. Úgy tűnik, mintha oligarchákra önöknél lenne igény. (...) Nem véletlen egybeesése-e az, hogy ön állandóan lényegében külföldi cégek érdekében szólal fel itt, a magyar parlamentben?”

A második: az MSZP-s Tukacs István „mellbevágó adatokat” sorolt: Az árak emelkednek, az emberek pénze kevesebbet ér, mint korábban, és nem növekszik a gazdaság sem. Orbán válasza: nem az számít, hogy ő vagy Tukacs István mit akar, hanem az, hogy az emberek mit akarnak. „Egy diktatúra utódpártjának soraiban ülve ezt nehéz megérteni”, mondta. És szerint közgazdasági analfabetizmus a kormányzatnak felróni a forint árfolyamának alakulását, amikor „olyan világban élünk, hogy a svájci frank árfolyamát még a svájciak sem tudják befolyásolni”.

***

Az origo.hu azt írta: Belegázol a polgármesterek lelkébe Orbán a 2013-as költségvetéssel

A kormány belenyúl az önkormányzatok kasszájába. Tavaly 40 milliárd forint illetékbevétel gazdagította a helyhatóságokat, de idén már csak 12 milliárd forint jut nekik. A gépjárműadóból is jussot kér az állam. Ez eddig teljes mértékben az önkormányzatokat gazdagította, és az idén 75 milliárd forintot jelent. Ennek a 60 százaléka azonban jövőre már a központi költségvetésbe folyik be, vagyis közel 45 milliárd forintot nyer a szabályváltozáson az állam. A kormány ezek mellett az iskolai normatívákat is csökkenteni akarja. A kormányzati munkára rálátó egyik forrás elmondása szerint a kabinet nem tett le a Széll-terv 2.0-ban jelzett szándékáról. A konvergenciaprogramban azt írta a kormány, hogy az évi 500 milliárd forintos bevételt jelentő iparűzésiadó-bevétel egy részét újraosztaná a települések között (így a gazdagabbak rosszabbul járnának, a szegényebb települések pedig az átcsoportosítás haszonélvezői lennének). De arról is gondolkoznak, hogy ne csak átcsoportosítás legyen az önkormányzatok között, hanem a pénz egy részét az állam magához csurgassa.”

***

Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök közleményt adott ki a trianoni emlékharangozásról

„Tekintettel arra, hogy a trianoni emlékharangozással kapcsolatos egyházi állásfoglalás félreérthetően jelent meg a sajtóban a Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja leszögezni a következőket: Hála Istennek, vallásszabadság van hazánkban, ahol gyülekezeteink szabadon használhatják templomaikat és harangjaikat. Így, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából is sok evangélikus egyházközség tartott megemlékezéseket imádsággal és harangszóval, amit senki nem korlátozott. Ennek központi elrendelése szükségtelen és idegen a reformáció egyházainak jó rendjétől. A történelmi egyházak az esztendő minden napján szívükön viselik a nemzeti összetartozás ügyét.
Isten áldja meg a magyarságot és az egész világot!” (Lásd hétfői hírösszefoglalónkat, benne a három egyház közleményét szó szerint. Eldönthető, félreérthetően jelent-e meg a sajtóban „az egyházi állásfoglalás”.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!