rss      tw      fb
Keres

Európai tiltakozás a náci ideológia elburjánzása ellen
A Telepolis című német internetes portál Mindannyian görög zsidók vagyunk! címmel közölte Rüdiger Suchsland írását az európai álomról és a megszorítások rémálmáról – európai gondolkodók petíciója.*


Mi köze az államadósság-válságnak az idegengyűlölethez, mi köze Angela Merkelnek a szélsőjobb ideológiájához? Több köze van hozzá, mint szeretnénk: legalábbis így érvel egy felhívás, amelyet kimagasló értelmiségiek tettek közzé Európa-szerte.

Mindenki a görögökről beszél. De az adósságokról, a takarékossági politikáról, a német adófizetőkről, nem arról, amiről kellene. Szó sem esik a Hitler-üdvözlésről, a Mein Kampfra való hivatkozásokról, a bevándorlók elleni erőszakról, az újságírókat érő fenyegetésekről, a rasszizmusról és az antiszemitizmusról, röviden az Arany Hajnal pártról (Goldene Morgenröte), amely kertelés nélkül, egyenesen a német NSDAP-hez csatlakozik.

Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy a jobboldali populizmus más európai államokban virágzik, illetve a rossz magyarországi, ausztriai és hollandiai példákra, és ezt közvetlen összefüggésbe hozzák a „megszorító politikával”, a radikális takarékossági politikával, amelyet a Merkel-kormány megpróbál rákényszeríteni Európa többi részére, bár a szerzők nem nevezik néven a szövetségi kancellárt.

„Az szigor dogmája … rettenetes károkért felelős, lehetővé tett olyan körülményeket, amelyek elősegítik a populista pártok sikerét, és az európai ifjúság jövőjét az adósságtörlesztésre korlátozta – mintha egész korosztályokat kellene feláldozni az örökös takarékossági politika oltárán.”

Másodszor harcolni kell az „Európa erődítményről” szóló dogma ellen, amely éppúgy elősegíti a „bevándorlás elleni szónoklatok” terjedését, mint az európai határok bezárását – és ezzel „támadást intéz a háború utáni európai identitás lényegi elemét jelentő jóléti állam rendszere ellen, amelynek a fenntarthatósághoz bevándorlókra van szüksége”.

Az aláírók szerint a szélsőjobboldal „szisztematikusan támadja” az összetartozás eszméjét és a „republikánus ideált”, amelynek értelmében a nemzetnek mindenki része. „Az úgynevezett iszlamizálás elleni harc” a petíció szerint „kulturális maszk, amely mögött a fajok egyenlőtlenségéről szóló elképzelés bújik meg”.

A bűnbakok és felelősök keresése, az európai gazdasági és szociális válságtól, és az Európa hanyatlásától való félelem szítása helyett az aláírók az európai álom mellett állnak ki.

„Ahhoz, hogy ezt az európai álmot megvalósíthassuk, mindig szem előtt kell tartanunk, hogy ez az álom a nemzetiszocializmus romjain épült fel. Soha nem szabad elfelejtenünk a soát. A mi álmunk egy rasszizmustól és antiszemitizmustól mentes kontinensről szól.”

A számos újságban, folyóiratban és az interneten sok nyelven közzétett felhívás aláírói között van Elie Wiesel Nobel Béke-díjas, Dominique Sopo, az SOS Racisme szervezet elnöke, Anthony Giddens, szociológus és „a harmadik út” gondolkodója, Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter és egyben az Orvosok határok nélkül mozgalom egyik alapítója, Miguel Angel Moratinos volt spanyol külügyminiszter, Adam Michnik lengyel történész, Dario Fo irodalmi Nobel-díjas, Amos Gitai filmrendező, Béate és Serge Klarfeld nácivadászok, Jovan Dijvak, a boszniai Szarajevo védelmezője, Daniel Barbu román politológus, Szvetlana Ganuskina orosz jogvédő és Oliviero Toscani fotós.

Vajon csak véletlen-e, hogy Beate Klarsfelden kívül nincs köztük több német?* A petíció szövege számos nyelven – köztük magyarul is – itt olvasható és írható alá.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!