rss      tw      fb
Keres

WSJ-blog: Beszámoló Orbán „elutasító pávatáncáról”
A The Wall Street Journal Feltörekvő Európa című blogjában Magyarországnak saját úját kell járnia, mondja a miniszterelnök címmel közölte Gulyás Veronika cikkét.


Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, megerősíteni akarván Magyarország szabadságharcos arculatát, csatlakozott a többi, Európával szemben egyre inkább szkeptikus közép-európai vezetőhöz, amikor azt mondta, országának az adósságválság megoldására más módot kell találnia, mint amit az európai uniós tömb diktál.

„Magyarországnak el kell utasítania az EU válságkezelési megoldását. Ha megtennénk azokat a lépéseket, amelyeket a brüsszeli bürokraták ajánlanak, ártanánk a nemzetnek” – mondta Orbán egy konferencián, amelyet a Századvég Gazdaságkutató Intézet rendezett*.

Az EU dolgaival szembeni ellenállás szikrája kipattant Lengyelországban is, ahol a központi bank kormányzója, Marek Belka nemrég kijelentette: az „úgynevezett Nyugat” elvesztette a bölcsesség monopóliumát, és a feltörekvő gazdaságok hozzájárulhatnak az új növekedési, pénzügyi és szabályozási modellek kialakításához.

Lengyelországtól eltérően azonban Magyarország kis népgazdaság, és a növekedésben erősebben támaszkodik az exportra. Az előrejelzések szerint idén recesszióba esik. Magyarországnak még ki kell bocsátani kötvényeket külföldi valutában ahhoz, hogy átforgasson mintegy 4 milliárd eurónyi, idén esedékessé váló adósságot. Ahhoz, hogy ezt olcsóbbá tegye, azt tervezi, hogy biztosít magának az EU-tól és az IMF-től egy 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelt a befektetők bizalmának visszanyerésére, de a hitelről a hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek meg.

Magyarország nagyon nagy mértékben függ attól is, hogyan alakul az euróövezet gazdasága.  A magyar GDP 75-80 százaléka az exportból, és ebből mintegy 75 százalék az EU-ba irányuló exportból származik. „Mindenki láthatja, hogy az európai gazdasági struktúra a széleken repedezik, és ez jobban érinti Magyarországot, mint más államokat” – mondta Orbán, az ország ennek ellenére eddig sikeresen kezelte az adósságválságot.

„Elutasítottuk az európai csábítást, hogy olyan módon oldjuk meg a válságot, amely a demokrácia feladása felé vitt volna minket… Európa megpróbálta a válságba jutott országokat arra ösztönözni: ismerjék be, hogy lehetetlen demokratikusan megválasztott vezetőikkel stabilizálni pénzügyi, gazdasági és szociális helyzetüket. Ehelyett azon voltak, hogy technokraták vegyék át a feladatot” – mondta Orbán, hozzátéve: a görög példa mutatja, hogy az ilyen koncepciók kudarcra vannak ítélve.**

Ehelyett Magyarországnak ki kell tartania saját útja mellett, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy az ország összeakasztja a szarvát az EU-val.

„Nagyon határozottan a saját utunkat kell járni, és a nyomásnak, amelyet azért gyakorolnak ránk, hogy Magyarország számára előnytelen intézkedéseket vezessünk be, ellen kell állni nagyon körültekintő hadművelettel, amelyben a taktikai akciók igen komplikált sorában keverni kell az egyetértés, a konszenzus, a szembeszegülés elemeit” – magyarázta Orbán.

„A világ diplomáciájának megvan a maga szigorú báltermi táncrendje. A másik elutasításának ezt a pávatáncát olyan módon kell előadni, hogy azt sugallja, mi barátságosak akarunk lenni. Ezek a mozdulatok a politika művészetéhez tartoznak” – mondta Orbán*.* Orbán az MTI tudósítása szerint azt mondta: Az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis csak ártana. Szerinte ehhez egy „bonyolult taktikai akciósorra” van szükség: „a saját utunkat kell járni”, és ellen kell állni azoknak a nyomásoknak, amelyek a magyaroknak hátrányos intézkedéseket akarnak bevezetni az országban. Ilyen például az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot, valamint az energiaár-maximalizálás megszüntetésére érkezett kezdeményezést. Hangsúlyozta azonban, hogy a diplomácia „táncrendje” miatt az elutasítást úgy kell előadni, „mintha egyébként barátkozni szeretnénk”. „Ezek azok a politika művészetéhez tartozó mozdulatok, hogy majd a hét javaslatból kettőre-háromra – úgyis megcsináltuk már, csak ők nem vették részre – rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadjuk.” Ez egy bonyolult játék, mondta.

** Lásd beszámolónkat: Orbán megint előtárta, mi van a fejébenHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!