rss      tw      fb
Keres

Nemzeti összetartozás napja - Újabb helyszínekre látogat a külhoni magyar óvodák éve program

MTI 2012. június 3., vasárnap 5:15

Újabb, ezúttal felvidéki és kárpátaljai helyszínekre látogat hétfőtől a 2012 - a külhoni magyar óvodák éve program - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-vel.

Hétfőn a felvidéki Tornagörgő és Kassa magyar tanítási nyelvű óvodáiban Fábián Évával és Szabó Zoltánnal meseszövés lesz, és hasonló program várja a gyerekeket és szüleiket kedden és szerdán Unváron, majd Munkácson.

A program keretében május 9-én Horvátországban a kopácsi, május 14-én Szerbiában az újvidéki és a bácskossuthfalvi, május 15-én Szlovéniában a dobronaki, május 17-én Horvátországban a zágrábi óvodát látogatták meg, ahol gyerekekkel, szülőkkel és pedagógusokkal élték át a közös meseszövés, a daltanulás és a tánc örömét.

Május 21-én Timár Böske, a Csillagszemű Táncegyüttes művészeti vezetője és asszisztense, Mayer Orsolya a táncházmódszer alapján kisgyermekek számára kidolgozott Timár-módszert mutatta be a Felvidéken a pozsonypüspöki és a koloni óvodában. Május 22-én Fábián Éva és Szabó Zoltán a vajdasági Muzslyán és Torontálvásárhelyen, 23-án Székelykevén, majd 24-én Temesváron és Resicabányán szőtte tovább a mese szálát. Május 30-án a felsőőri óvodásokkal meséltek, 31-én a lendvai óvodásokkal táncoltak.

Az államtitkárság közleményében felidézte: a programmal annak fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a külhoni magyar régiókban a szülők magyar tannyelvű óvodába írassák be a gyermekeiket, majd pedig a magyar tannyelvű iskolai intézményt válasszák. Céljukhoz eszközként olyan programelemeket dolgoztak ki, amelyek gyermekeket, pedagógusokat és szülőket egyaránt megszólítanak.

A program egyik eleme a magyarországi óvodapedagógiai jó gyakorlatok Kárpát-medencei körútja, amelynek első két jó gyakorlata a meseszövés és a Timár-módszer. A programra 100 millió forintot különítettek el.