rss      tw      fb
Keres

Emlékgyalázó magyar-magyar meccsek – egyoldalú polgármesteri sajnálkozással




Székesfehérváron péntek-szombaton nagyüzem volt rongálásban. Van, aki az országalma keresztjét törte le, van, aki zsidótemetőt rongált. (Fideszes) polgármesteri sajnálkozást azonban csak egyet olvashattunk. Plusz: kis magyar emlékmű- és szoborgyalázás-történet.

Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron

Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron. A város jelképének számító műemlék megrongálását kora délután jelezte a városgondnokság. A főkapitányság szóvivője szerint a kár feltehetően több százezer forint. A rendőrök vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, és szemtanúk jelentkezését várják. A rongálás minősített esete miatt az elkövetők akár három év szabadságvesztéssel is sújthatók. Majdnem egy évvel ezelőtt, 2011 júliusában szintén letörték a keresztet. Akkor két fiatalember szórakozásból hazafelé tartva, ittas állapotban mászott fel az Országalmára és rongálták meg a keresztet. Az elkövetőket néhány órán belül elfogták. Tettükért társtettesként, kulturális javak sérelmére elkövetett rongálás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbenésének adott hangot, és elítéli a rongálást. Szerinte az ismeretlen tettesek „nemcsak egy köztéri alkotást, hanem Székesfehérvár történelmi múltját sem tartották tiszteletben”. „Elítélem az elkövetőket és sajnálom, hogy éppen a 2013-as emlékévre készülve történt meg ez a rongálás.” A város az egy évvel ezelőtti esethez hasonlóan most is minden segítséget megadnak a rendőrségnek a tettesek kézre kerítésében. Mindenesetre a jövő héten a kereszt visszakerül eredeti helyére.

Az Országalmát – Ohmann Béla alkotását – 1943-ban avatták fel. A vörös márványból készült gömb körbefutó felirata egy 1237-ben kelt oklevélből való, amely szerint Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.

***

Meggyalázták a székesfehérvári zsidótemetőt

Meggyalázták Székesfehérváron az Óvoda utcai zsidótemetőt; ismeretlen tettesek fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra. Az esetről pénteken tettek bejelentést. A rendőrség nagy erőkkel megkezdte a nyomozást. Az elkövetők rongálás minősített esete miatt három év szabadságvesztésre is ítélhetők.

Neubarth István, a székesfehérvári zsidó hitközség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az eset feltehetően csütörtök hajnalban történt. Péntek délután értesítették a rendőrséget, majd szombat délelőtt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. „Nem ez volt az első eset, és félünk tőle, hogy nem is az utolsó. Az biztos, hogy nem unatkozó tizenévesek az elkövetők, hanem érezhetően politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen a 10-15 centiméteres betűkből álló feliratok előre eltervezettek, sablon segítségével fújták őket. Ezt a helyszínelést végző rendőrök is megerősítették.”

A ravatalozó falára és tizenkét sírra a következő feliratokat fújták: „Rákosi zsidó volt!”, „Kun Béla zsidó volt!” „A zsidók elszámoltatása nem történt meg!”. A feliratok mellett áthúzott Dávid-csillag is látható, ám az alelnök szerint azokat sablon nélkül fújták. Neubarth István elmondta, június 10-én tartják a mártírok évfordulóját, a Székesfehérvárról elhurcolt zsidó emberek emléknapját. Addigra a városgondnokság segítségével szeretnék eltüntetni a feliratokat. „Nem gondolom, hogy az évforduló lett volt az akció oka, sokkal inkább az utóbbi időszak hangulata vezethetett idáig”, mondta.

Polgármesteri felháborodásról nem érkezett hír.

Az Óvoda utcai zsidótemetőben mintegy ezer sír van, az 1880-as évek óta temetkeznek oda.


A Duna-parti mártíremlékmű
 

Kis magyar emlékmű-, temető- és szoborgyalázás-történet: az emlékezetesebb esetek

2000. november 1.
Budapesten, a városligeti Felvonulási téren öt fiatal ledöntötte az egykori Regnum Marianum templom helyén álló emlékmű fakeresztjét, a talapzatára pedig egyikük ötágú vörös csillagot rajzolt.

2003. július 30.
Festékkel leöntötték Károlyi Mihály szobrát a budapesti Kossuth téren. A Károlyi-szobor a 2012. március végi eltávolításáig gyakran volt garázdaság áldozata.

2004. december vége
Ismeretlenek feltehetően szilveszter éjszakáján piros festékkel öntötték le Budapesten a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet.

2004. március 19.
Vörös festékkel leöntötték Antall József volt miniszterelnök I. kerületi mellszobrát. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum melletti parkban lévő szobrot többször is megrongálták, 2004. május 1-jén ismét vörös festékkel öntötték le. 2007-ben kétszer is ellopták Antall József pestújhelyi szobrát, de mindkét esetben megtalálták. 2007 szeptemberében ismét az I. kerületi szobrot öntötték le festékkel.

2004. április 4.
Vörös festékkel öntötték le ismeretlenek a székesfehérvári antifasiszta emlékművet.

2004. április 4.
Vörös festékkel leöntötték Winston Churchill volt brit miniszterelnök városligeti mellszobrát. A 2003 júniusban felavatott Churchill-szobrot másodszor gyalázták meg: nem sokkal a felavatás után szintén vörös festékkel öntötték le. 2007. szeptember 3-án ismét festékkel öntötték le.

2004. május 10.
Budapesten a Fasizmus áldozatai elnevezésű emlékművön nyilas jelszót fedeztek fel.

2004. november 9.
Fekete festékkel öntötték le a Szabadság téri szovjet emlékművet.

2005. március 15.

Debrecenben horogkereszteket festettek több szoborra, és emléktáblákat is megrongáltak a nemzeti ünnepre virradóan.

2005. november 11.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom gyalázkodó táblát akasztott a Károlyi-szobor nyakába, „Én gyilkoltattam meg Tisza Istvánt. Vigyetek hát életművem méltó színhelyére a magyar-román határra” szöveggel.

2006. szeptember 18.
A televízió Szabadság téri székházának megtámadásakor a tüntetők vésőkkel estek neki a téren álló szovjet hősi emlékműnek.

2006. december 20.
Festékszóróval gyalázták meg az 1956-os budapesti, központi emlékművet, amelyre az ismeretlen elkövetők egy Dávid-csillagot is festettek.


A szélsőjobboldal által többször meggyalázott és Fidesz-kormány (országgyűlés) által eltávolított Károlyi-szobor
 

2007. február 27.
Ismét vörös festékkel öntötték le a Károlyi Mihály-szobrot.

2007. március 9.
Megrongálták a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékére emelt szobrot Nyíregyházán.

2007. április 3.
Ismeretlen elkövetők megrongálták a pákozdi Doni emlékművet.

2007. április 23.
Megrongálták Ságvári Endre Budakeszi úti emléktábláját. A július 27-én újra felavatott emléktáblát augusztus 8-án ismét megrongálták.

2007. május 2.
Meggyalázták Kádár János és felesége síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben; a koporsót felfeszítették, a csontokat elvitték.

2007. szeptember 17.
Ismeretlenek vörös festékkel leöntötték a budapesti 56-osok terén lévő emlékművet.

2008. január 22.
Budapesten, a IX. kerületi Nehru parkban horogkeresztet festettek a holokauszt roma áldozatainak emlékművére.

2008. február 22.
Ledöntötték Antall József mellszobrát Miskolcon a róla elnevezett parkban.

2008. március 2.
Vörös festékkel öntötték le Wass Albert erdélyi író mellszobrát az V. kerületi Hazatérés templomának bejáratánál, májusban pedig összefestették az író egy héttel előbb felavatott zalaegerszegi szoborkompozícióját.

2008. június 9.
Mintegy két méter hosszúságban vörös festékkel leöntötték a felszabadulási emlékművet Zalaegerszegen.

2008. november 19.
Megrongálták a főváros XII. kerületében álló turulszobrot; november 19-én megismétlődött az eset.

2009. június 15.
A Cipők a Duna-parton emlékművet becstelenítették meg, éjszaka disznólábakat tettek a cipőkbe. A nyilasterror áldozatainak emlékművét már 2005 júliusában is megrongálták, akkor lopás gyanújával indított vizsgálatot a rendőrség.

2010. április 6.
Zalaegerszegen megrongálták a zsidótemető előtti parkban álló holokauszt-emlékművet. Május 2-án, alig néhány héttel a helyreállítása után a talapzaton álló oszlopot ledöntötték, a világítótesteket pedig kirúgták a helyükről. 2011. július 4-én az alkotásról lelopták a bronzból készült bőröndöt, a tűsarkú cipőt és egy kismackót is.

2010. június 4.
Megrongálták a 2007-ben emelt Trianon-emlékművet a főváros XVII. kerületében, a márványtáblát vörös festékkel áthúzták.

2010. augusztus 4.
Ismeretlenek megrongálták a frissen felállított Trianon-emlékművet Füzesabonyban.

2011. szeptember 20.
Ismeretlenek lefeszítették a vörös csillagot a dobozi szovjet katonai emlékműről, és Szabadságot Budaházynak! feliratokat fújtak rá festéksprayvel.

2012. február 28.
Kaposváron egy Hitlerről készült fotót ragasztottak ismeretlenek egy ház falán lévő holokauszt-emléktáblára.

2012. május 16.
Dániel Péter ügyvéd vörös festékkel öntötte le a néhány nappal korábban a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába „Tömeggyilkos, háborús bűnös” feliratú táblát akasztott.

2012. május 22.
Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára ismeretlenek disznólábakat tettek.

2012. május 25.
Mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidóemlékműre és az V. kerületi, Szabadság téri szovjet emlékműre.

(MTI-Galamus)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!