rss      tw      fb
Keres

Nemzeti összetartozás napja - A közmédia gazdag műsorkínálattal jelentkezik

MTI 2012. június 1., péntek 17:16

Gazdag műsorkínálattal emlékezik a nemzeti összetartozás napjára a közmédia. Az MR1-Kossuth Rádió június 4-ei egész napos programjába a környező országok magyarlakta városai is bekapcsolódnak, a közmédia hírműsorai pedig már a vasárnapi eseményekről beszámolnak.

Pozsony, Újvidék, Szabadka, Marosvásárhely és Lendva is bekapcsolódik a MR1-Kossuth Rádió hétfői programjába - tájékoztatta az MTI-t a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

A 180 perc című műsorban a szerkesztők a külhoni politikai érdekérvényesítésre helyezik a hangsúlyt, míg a Napközben praktikus ötletekkel szolgál a hallgatóknak a többi között arról, hogyan juthatnak egészségügyi ellátáshoz a magyarigazolvánnyal rendelkezők.

A Hely olyan településekre látogat el, amelyeknek a trianoni döntés ellenében sikerült kiharcolniuk, hogy továbbra is Magyarországhoz tartozzanak.

A Közelről az egymáshoz közeli, de a határ két oldalán fekvő városok, települések gazdasági és kulturális kapcsolatait elemzi, a Határok nélkül magazin pedig az összmagyarság összetartozásának erősítésével és perspektíváival foglalkozik.

Hétfőn a budapesti Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás közvetítésével veszi kezdetét az m1, az m2 és a Duna ünnepi műsora. Később "egyharmadország" - Trianon-konferencia címmel egy dokumentumfilmet tűz műsorára a Duna Televízió, amely a békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010-ben Párizsban és Budapesten rendezett konferencia eseményeit mutatja be.

Szintén a Dunán látható 16.20 és 16.50 között tudósítás arról, ahogyan a trianoni szerződés aláírásának időpontjában Magyarországon és a külhoni magyarlakta településeken egyszerre kondulnak meg az emlékezés harangjai. A csatorna nézői este Koltay Gábor Trianon című filmjének televíziós premierjét láthatják.

Az m1-en Galán Angéla Szlovákmagyarok című filmje látható.

Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját, június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává.