rss      tw      fb
Keres

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte ünnepségeket tartanak

MTI 2012. június 1., péntek 14:45

Országszerte ünnepségeket tartanak már a hétvégén a nemzeti összetartozás napja, június 4. alkalmából; vidéken több nagyvárosban lesznek megemlékezések, Budapesten pedig hétfőn többek közt a Kossuth térre várják egész napos programokkal az érdeklődőket.

Szombaton a Hegyvidéki Trianon Társaság és a Nemzeti Emlékezés Harangja Alapítvány szervez zarándoklatot Zebegényben. Ugyancsak szombaton a Budafok-Nagytétény önkormányzata által szervezett megemlékezésen Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mond köszöntőt. Az ünnepség keretében állampolgársági eskütétel is lesz.

Hajdúnánáson vasárnap az emléknap alkalmából Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára mond ünnepi beszédet, Salgótarjánban pedig országzászló emlékhelyet avatnak.

Hétfő délután 16 óra 30 perckor (a trianoni békeszerződés aláírásának időpontjában) magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken egyszerre kondulnak meg az emlékezés harangjai, kifejezve a nemzet határokon átívelő egységét. A harangzúgást követően Szarvason, valamint több határon túli település templomkertjében (Nagyszelmencen, Kisszelmencen, Marosvásárhelyen, Királyhalmán, Csúzán, Szerdahelyen, valamint Őriszigeten), hagyományteremtő célzattal almafa-csemetéket ültetnek, amelyek a közös múltat, a közös gyökereket és a közös jövőt jelképezik.

Budapesten ismét megnyitja kapuit az Országház az érdeklődők előtt, a nap folyamán előzetes regisztráció nélkül, szabadon látogatható az épület.

A Kossuth téren Hazatértünk! mottóval egész napos színes forgatag várja a látogatókat: lesz határon túli kézműves

kirakodóvásár, kóstoló a Kárpát-medence gasztronómiai kincseiből, táncház, bábszínház, irodalmi beszélgetések és zenés programok.

Miskolcon az országzászlónál, Hajdúszoboszlón az I. világháborús emlékműnél, Zalaegerszegen a Hősök Kertjében, Nyíregyházán a Hősök terén tartanak ünnepségeket.

Óbuda-Békásmegyeren a csillaghegyi Országzászló újbóli felállításával egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak, amelyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mond beszédet.

Kaposváron a Berzsenyi parkban levő Trianon-emlékműnél tartanak megemlékezést, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke is felszólal.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a nemzeti összetartozás napja.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjai és közösségei kapcsolatának fenntartása és ápolása, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényük támogatása mellett.