rss      tw      fb
Keres

Nemzeti Összetartozás Napja - Többtucat megemlékezést tartanak a Felvidéken

MTI 2012. május 30., szerda 19:01

Megemlékezések egész sorával készül a felvidéki magyarság a Nemzeti Összetartozás Napjára. A megemlékezések túlnyomó részére a hétvégén kerül sor.

Az egyik legnagyobb megemlékezésre a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen kerül sor. Itt a Magyar Megmaradásért polgári társulás szombaton délutánra szervezett megemlékezést a Városi Sport- és Szabadidőparkban. A megemlékezés kezdetén Raffay Ernő történész mond beszédet. Ezt barantabemutató követi, a történelmi magyar harci testkultúrából származó tradicionális harcművészeti stílust a Felföldi Baranta Szövetség tagjai mutatják be. Ezt megelőzően, a délelőtt folyamán a Te Ügyed Kör (TÜKör) szervezésében rendezik a labdarúgó Trianon Kupát, amelyen az elcsatolt nemzetrészek képviselői, valamint Magyarország és "Nagy-Magyarország" is külön csapattal képviselteti majd magát.

Aranyossy Szabolcs a polgári társulás elnöke az MTI-nek elmondta: azt szeretnék elérni, hogy ez a nap is, akárcsak március 15-e vagy augusztus 20-a, a jelentős megemlékezések közé tartozzon. "A magyar történelem legfájóbb eseménye kötődik e naphoz, ekkor váltunk mi is külhoni magyarokká. Szeretnénk, hogy tudatosuljon az emberekben, ez a megemlékezés senki ellen sem irányul, s hogy ez a megemlékezés vállalható dolog legyen" - mondta Aranyossy. Hozzátette: volt idő amikor az emberek félve jöttek az ilyen megemlékezésekre.

Gömörben a "Villa Jen 1216" polgári társulás és a Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület tart műsoros megemlékezést a trianoni gyásznapról a Susa-Jéne közötti határon. A szervezők szerint az országhatárok ismeretlenek két olyan község számára, amelyeket rokoni, valamint erős baráti szálak fűznek egymáshoz. A dél-szlovákiai Jéne, Ózdtól 9 kilométerre északnyugatra, a magyar határtól pedig csak egy kilométerre fekszik. Az Ózd részeként létező Susa község pedig három év csehszlovák fennhatóság után egy határrendezés és népszavazás után került vissza Magyarországhoz. A helyiek állítják: ahogy Sopron a hűség városa, Susa a hűség faluja.

Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke az MTI-t úgy tájékoztatta: szervezetük több, a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából megvalósuló rendezvény szervezésében is részt vesz. Elmondta: szepsi alapszervezetük vasárnap a város katolikus temploma melletti téren lévő Nemzeti Összetartozás fájánál tart ünnepi megemlékezést. Itt Stágel Bence országgyűlési képviselő, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos elnöke mond beszédet. A történelmi egyházak képviseletében pedig Gábor Bertalan katolikus esperes-plébános, pápai káplán és Gábor Lajos református lelkész mond imát, majd Balassa Zoltán kassai helytörténész Trianon fanyar gyümölcsei címmel tart előadást.

A Nemzeti Összetartozás Napjáról a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása is megemlékezik. A nemzeti emléknapon a pozsonyi Pátria rádió, valamint a Kossuth Rádió - a reggeli órákban és a délután folyamán - több közös műsort is közvetít.