rss      tw      fb
Keres

Budai Gyula: nagy lehetőségek a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokban

MTI 2012. május 30., szerda 18:36

Nagy lehetőségeket lát a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztésében Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár, aki Alekszandr Csernogorov mezőgazdasági miniszterhelyettessel tárgyalt szerdán Moszkvában.

A magyar küldöttség az első, amelyet az új orosz kormány megalakulását követően fogadtak Moszkvában, a mezőgazdasági minisztériumban. Az orosz partner elmondta: Magyarország fontos számukra, ezért kerítettek sort erre a találkozóra, miközben az új tárca még kialakulóban van - tájékoztatta Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár az MTI-t. A küldöttségnek Farkas Imre, a szaktárca közigazgatási államtitkára és Tóth Katalin helyettes államtitkár is tagja.

2012 őszén sor kerülhet a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport ülésére - jelezte a tárgyaláson az orosz miniszterhelyettes. Alekszandr Csernogorov, aki egyben a testület orosz társelnöke, kiemelte: az év első negyedében létrejött sikeres kapcsolatok új irányt szabtak a két ország együttműködésének, és remélte, hogy a fejlesztésre irányuló erőfeszítések megsokszorozódnak.

Szerinte szívós munkával a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés sikertörténet lehet, hiszen az Orosz Föderációban 2013-2020-ra vonatkozó, átfogó mezőgazdasági fejlesztési terv készül, amely nagy lehetőségeket teremt a magyar mezőgazdasági termékek és technológiák értékesítésére is.

Budai Gyula a magyar vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára jelezte, hogy az őszre tervezett munkacsoport-ülésre a magyar tárca konkrét megállapodások tervével készül.

Csernogorov szerint a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének az államközi szerződés csak alapot ad, az igazi fejlődés az ororszországi régiók szintjén mehet végbe. Arra hívta föl a magyar mezőgazdasági cégeket, vállalkozókat, hogy nagyobb számban képviseljék magukat a különböző mezőgazdasági vásárokon, ahol konkrét üzletkötésekre kerülhet sor.

A tárgyaláson elhangzott: friss, feldolgozott, mélyhűtött zöldségekre nagy a felvevőkészség az orosz piacon. Hasonlóan jelentős lehetőségek vannak a vetőmag üzletágban, hiszen a magyar vetőmag világviszonylatban elismert minőségű. Oroszországban igény van a melegházi növénytermesztésben szerzett magyar tapasztalatokra is. A hungaricumnak számító magyar pálinka megismertetésére, eladására, de adott esetben előállítására is lehetőség nyílik az orosz piacon.

Alekszandr Csernogorov arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszországi sertéspestis miatt a húsellátásban keletkezett hiány pótlására alkalmas lehet a nyúlhús, amit külföldről kívánnak beszerezni. Ehhez a felfutóban lévő üzletághoz tudna csatlakozni a magyar ágazat, hiszen Magyarországon is reneszánszát éli a nyúltenyésztés.

Súlyos gond az Orosz Föderációban a sáskainvázió, amely az ország déli területein tizedeli a mezőgazdasági ültetvényeket, ebben kértek szakmai segítséget a magyar vidékfejlesztési minisztériumtól - tájékoztatott Tóth Katalin vidékfejlesztési helyettes államtitkár.

Kiváló lehetőségek mutatkoznak az állattenyésztés területén: húsmarha- és tejelő marha-exportban, és Tóth Katalin tájékoztatása szerint a fagyasztott embriók szállítása is felmerült új lehetőségként.

A tárgyaláson felmerült, hogy az Arany Ősz nagyszabású moszkvai mezőgazdasági kiállítás és vásár keretén belül magyar szakemberek tartsanak előadásokat az állattenyésztési technológiákban szerzett tapasztalataikról. Erre a kiállításra az új orosz agrárminiszter meghívta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert. A magyar tárcavezető februárban ellátogatott a Prodexpo moszkvai élelmiszeripari kiállításra.

Budai Gyula államtitkár átadta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter magyarországi látogatásra szóló meghívását Nyikolaj Fjodorov új orosz mezőgazdasági miniszternek és Alekszandr Csernogorov miniszterhelyettesnek.