rss      tw      fb
Keres

Kövér és Navracsics arról biztosította…



Kövér országgyűlési elnök arról biztosította David Moskovitsot, a Magyar Zsidók Világszövetségének elnökét, hogy a magyar nemzetpolitika számára fontos valamennyi magyar ajkú zsidó ember és közösség.

Navracsics miniszterelnökhelyettes arról biztosította a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány megújított kuratóriumát, hogy a magyarországi zsidó közösség a társadalom megbecsült része. Semjén miniszterelnökhelyettes arról biztosította ugyanezen kuratóriumot, hogy kötelesség „közös múltunk szégyenteljes periódusa után is” elősegíteni a zsidó közösség újjáéledését a sokszínű közösségi élet megújítása érdekében.

2011 januárjában Orbán biztosította arról Mose Kantort, az Európai Zsidó Kongresszus elnökét, hogy „a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben tartsák”. Ez épp akkor történt, amikor „Európa már nemcsak a médiatörvényről, hanem Schiff András és Daniel Cohn-Bendit lezsidózásáról is beszélt. Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő két másik kollégájával nyílt levélben tiltakozott ellene. A Die Welt című konzervatív napilap ’az Orbán köréhez tartozó Magyar Hírlapban’ ’alig leplezett antiszemita kódolással’ keltett hangulatról írt ’a Kohnok’ ellen”. Akkor történt, amikor Heller Ágnes beszámolt róla a Magyar Televízióban, hogy az Orbán-megbízott Budai Gyula és a Fidesz-hű sajtó áldásos rágalomkampánya és feljelentgetősdije után „minden percben kaptam egy üzenetet. Mondjuk olyat, hogy ’Rohadtál volna meg az anyád méhében’, ’Te féreg, féregirtóval kell kezelni’, ’Te büdös zsidó, menj Izraelbe vagy Oroszországba’”.*

Talán felsorolnom sem kell, hogy mi mindenben romlott a helyzet azóta, hogyan fajult el még jobban a közbeszéd a Fidesz és egész udvartartása aktív vagy hallgatólagos asszisztálása mellett.

Lehet, hogy önmagukat zsidónak valló honfitársaim megkönnyebbülnek, amikor azt olvassák, hogy magyar intézmények (miniszterelnök, országgyűlési elnök stb.) arról biztosítanak zsidó intézményeket (világszövetségi elnök stb.), hogy mennyire fontosak ők. Azoknak talán ez kevés, akiket csak mások minősítenek zsidónak, de folyamatosan. Vagy folyamatosan emlékeztetik őket „a faji hovatartozásukra”, akár csak azzal, amit az Országgyűlés hivatala és elnöke Nyirő József romániai újretemetésének érdekében tesz, akár csak azzal, hogy fideszes képviselők rendszeresen ott vannak a Horthy-kultusz újjáélesztésének állomásainál. Akár csak azzal, hogy a Fidesz országgyűlési alelnökként (is) megtűri azt az képviselőjét, aki az antiszemita Csurka Istvánról mosogatja le azt a szart, amelyet Csurka oly nagy élvezettel és szenvedéllyel kent rá önmagára.

Engem, magyar állampolgárt, aki ebben az országban élek, tehát minden antiszemita beszédnek, megnyilvánulásnak szenvedő alanya vagyok, éppúgy, mint fajgyűlölő ideológiák és gyilkos korok átértelmezési törekvéseié, ahogyan a belőlük előbb-utóbb logikusan következő fizikai atrocitásoknak is szenvedő alanya leszek, felháborítanak az arról biztosította kezdetű találkozók. Mert az, hogy a saját országomban ki kit gyűlöl és ki kit üldöz, engem is érint, az én közérzetemet is elemi módon meghatározza. Ahogy minden hozzám hasonló nem zsidóét is meghatározza. Ugyanis nem zsidó-magyar ügyről, nem intézmények egymásnak tett szimbolikus gesztusairól van szó. Hanem Magyarország állapotáról. És minden ilyen szimbolikus gesztus, amely csak a napi valóság borzalmasabbnál borzalmasabb történéseit akarja ellensúlyozni és elfedni, ahelyett, hogy a szimbolikus gesztusok „elkövetői” a napi valóság borzalmasabbnál borzalmasabb történéseivel szegülnének szembe, minden nap, minden mondatukkal és minden intézkedésükkel, hazug. És mert hazug, megvetendő.

Orbánnak, Navracsicsnak, Semjénnek nem a zsidó szervezeteket, hanem engem kell biztosítaniuk! És arról kell biztosítaniuk, hogy ők is megvetik azt az országot, amelyet kemény, megfeszített, módszeres munkával, hosszú évek alatt létrehoztak. És amelynek szerves része mások gyűlölete, zsidóké és nemzsidóké egyaránt. És nekem kell megígérniük, hogy vezeklésképpen arra teszik fel a nyomorult két évüket, ameddig még országirányító politikusként léteznek, hogy ebből az országból megpróbálnak élhető és emberhez méltó helyet csinálni.

(Mihancsik Zsófia)



* Kedden közölte a rendőrség, hogy bűncselekmény hiányában megszüntette az összes, az úgynevezett „filozófusüggyel” kapcsolatos gazdasági jellegű nyomozást a napokban. Budai Gyula kormánybiztos tavaly év elején közölte, hogy hat, összesen csaknem 500 millió forint összegű pályázatot vizsgált, és négynél feljelentést tett.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!