rss      tw      fb
Keres

A "jeti-DNS-t" vizsgálják brit és svájci kutatók

MTI 2012. május 23., szerda 18:33

Brit és svájci kutatók a legkorszerűbb genetikai módszerekkel elemzik az állítólag a "jetitől", vagy a "nagylábútól" származó mintákat.

Amióta Eric Shipton brit hegymászó 1951-es Mount Everesti expedíciója felvételeket készített a havon lévő óriási lábnyomokról, folynak a találgatások arról, hogy a Himalájában esetleg a tudomány számára ismeretlen teremtmények élnek. Azóta a világ számos térségéből jelentkeztek "szemtanúk", akik állítólag "találkoztak" ilyen lényekkel. Míg a Himalájában jetinek, az Egyesült Államokban a nagylábúnak (Big Foot) nevezik, de a rejtélyes teremtmények állítólag élnek a Kaukázuson és Szumátrán is.

Az Oxfordi Egyetem és a Lausanne-i Zoológiai Múzeum most felhívással fordult mindazokhoz az intézményekhez és magánszemélyekhez, akik rendelkeznek kriptozoológiai anyagokkal, amelyeket genetikai vizsgálatnak vetik alá. Megvizsgálják a Lausanne-i Zoológiai Múzeum által őrzött mintákat is, amelyeket Bernard Heuvelmans francia-belga zoológus a "jetik" által látogatott helyszíneken gyűjtött az 1950-es évektől 2001-ben bekövetkezett haláláig.

A kutatókat leginkább a szőrminták érdeklik, hogy megállapítsák, milyen fajtól származnak. A genetikai vizsgálatokat néhány hét alatt elvégzik, s ha a kutatók arra a következtetésre is jutnak, hogy a minták egy ismeretlen főemlősfajtól származnak, képesek megállapítani, hogy az milyen rokonságban áll az emberrel vagy a majmokkal.

Bryan Sykes, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint a csoport már eddig is kapott a tesztelésekhez anyagot, mindenekelőtt vér- és szőrmintákat, valamint olyan tárgyakat, amelyet a "nagylábú" rágott meg.

Mint a brit kutató rámutatott, vannak bizonyítékok a neandervölgyi ember és a modern ember keveredésére, az európaiak génállományának 2-4 százaléka származik a Homo neanderthalensistől. Egyes elképzelések szerint a jetik a neandervölgyi ember leszármazottai, a projekt keretében így a "előfordulási helyeiken" elvégzik a helyi lakosok DNS-vizsgálatát, hogy kiderítsék, nagyobb arányban van-e jelen genomjukban a Homo neanderthalensis öröksége.

A projekt sikeréről szólva Bryan Spykes elismerte, hogy kevés a valószínűsége egy új "jetifaj" létezésének, de mégis megéri a kutatás a fáradságot.

"Amennyiben nem végezzük el, sohasem tudjuk meg az igazságot" - tette hozzá Bryan Sykes.

A kriptozoológia olyan szóbeszéd vagy mitológia által leírt állatok "tudománya", mely állatok létezése kérdéses, de nem bizonyítható, vagy amelyeket általánosan kihaltnak tartanak, de olykor egyes szemtanúk mégis látni vélik őket. A kifejezés Bernard Heuvelmans-től (1916-2001) származik.