rss      tw      fb
Keres

Cséfalvay: a magyar adósságban és deficitben trendforduló következett be az OECD szerint is

MTI 2012. május 23., szerda 18:31

Miközben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése rontott a magyar gazdaság növekedési kilátásain, egyben rögzítette azt is, hogy az adósságban és deficitben trendforduló következett be 2010 után - mondta az MTI-nek adott interjúban szerdán Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, aki az OECD párizsi miniszteri értekezletén vesz részt.

Az OECD most kiadott gazdasági előrejelzése szerint a GDP arányos magyar adósságráta 81 százalékkal 2010-ben érte el csúcspontját, azóta folyamatosan csökken, idén 79,7, jövőre 78,8 százalék lesz - közölte az államtitkár. Hozzátette: az OECD azzal számol, hogy a magyar államháztartás hiánya idén 3 százalék lesz.

Talán ennél is fontosabb az OECD azon megfogalmazása, hogy az egyensúly felé mutató eredmények a pénzügyi stabilizációnak köszönhetők - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

"Mivel Magyarország jelenleg még a túlzott deficiteljárás alatt áll, megnyugtató számunkra, hogy a jelentés szerint a sikeres fiskális konszolidáció nyomán lehetővé válik, hogy kikerüljünk a túlzott deficiteljárás alól" - fogalmazott az NGM államtitkára.

A magyar kormány stratégiáját erősítette meg beszédében az OECD főtitkára, Angel Gurria is, aki arról beszélt, hogy amennyiben az EU országai nem tudják megoldani az adósság kérdését, akkor semmit sem tudnak megoldani - jegyezte meg Cséfalvay. A főtitkár szerint az adósság kezelése az alapfeltétele annak, hogy el lehessen indulni a növekedési pályán - tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár rámutatott: az OECD főtitkára azért is tartja fontosnak strukturális reformokat, így a magyart is, mert azok hozadéka sokkal hamarabb termőre fordul, mint az várható.

Arra a kérdésre, hogy az OECD miért rontotta az idei magyar GDP előrejelzést mínusz 1,5 százalékra a korábbi mínusz 0,6 százalékról, az államtitkár azt felelte, hogy az OECD most "komorabban" látja a régió helyzetét mint korábban, és ezzel magyarázható, hogy például Csehországban is 0,5 százalékos visszaesést vár. A másik ok, hogy az első negyedévi magyar GDP rosszabb lett a vártnál, így az OECD is rontott a korábban jelzett magyar mutatón - fűzte hozzá.