rss      tw      fb
Keres

Kínai halászok észak-koreaiak fogságában, Global Times összeállítás

MTI 2012. május 22., kedd 9:49

"Embertelen" módon bántak azokkal a kínai halászokkal, akiket egy észak-koreai hadihajó fegyveresei ejtettek fogságba, majd "váltságdíjat" követeltek értük - derült ki a három hajó Kínába visszatért legénységének elbeszéléséből.

"A szabadulásunk előtt kivittek minket a partra, adtak egy-egy doboz cigarettát és a fejünknek szegezett fegyverrel arra kényszerítettek bennünket, hogy írjuk le: hajóinkkal beléptünk az észak-koreai vizekre és jól bántak velünk" - mondta el az egyik halász az északkelet-kínai Talienben (Dalian) a Global Times című lapnak.

Csu Csuang (Zhu Chuang) kapitány arról számolt be, hogy fogva tartóik fél-fél csomag rizst adtak nekik, mielőtt parancsot adtak a távozásra. "Ugyanakkor a hajókról mindent elvittek, még a kommunikációs berendezést és a ruháinkat is; többen alsóneműben voltak kénytelenek eljönni" - mondta. A hazajutásban a Pejtou (Beidou) kínai navigációs rendszer segítette őket.

A halászok elmondása szerint a halászhajók a Sárga-tengeren egyértelműen kínai vizeken voltak, amikor május 8-án egy kisebb észak-koreai hadihajó megjelent és a rajta lévő 6-7 fegyveres intézkedni kezdett. Egyikük beszélt kínaiul. Később bezárták őket abba a szűk fülkébe, amelyben a szemetet tárolják.

A halászok a hongkongi Phoenix televíziónak elmondták, embertelen módon bántak velük, nem tudtak rendesen leülni, nem beszélhettek, s ha megszólaltak, akkor bottal verték a fejüket, vagy a gerincüket. A 13 nap során naponta egyszer, de néha kétszer kaptak enni rizst, vagy rizskását.

A halászokat vasárnap éjszaka engedték el, s helyi idő szerint hétfőn fél hétkor érkeztek meg a Liaoning tartományi Talien kikötőjébe, majd nyomban orvosi ellenőrzésre küldték őket. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi pártlap beszámolója szerint hárman panaszkodtak szédülésre és másik három ember testén találtak zúzódásokat. Néhányan úgy nyilatkoztak, hogy nem akarják folytatni a halászatot, illetve azokra a vizekre nem térnek már sosem vissza.

A Global Times kapcsolatba lépett a phenjani külügyminisztériummal is, ahol kérdésükre azt a választ kapták, hogy az ügyben "amelynek nem kellett volna megtörténnie", az "észak-koreai-kínai baráti kapcsolatoknak megfelelően" fognak eljárni; az illetékesek és a kínai nagykövetség együttműködik.

A napilap összeállításából az is kiderül, hogy hasonló esetek már a múltban is előfordultak, csak azok nem kaptak nyilvánosságot, a két kormány "elrendezte" egymás között.

A kínai online médiában hétfőn tiltakozások tömege jelent meg az "emberrablással" kapcsolatban, a blogbejegyzésekben kielégítő magyarázatot és a hasonló esetek elkerülésére tett azonnali intézkedéseket követeltek.