rss      tw      fb
Keres

Tisztújító kongresszust tart a Jobbik - Vona Gábor az egyetlen elnökjelölt

MTI 2012. május 19., szombat 6:17

A Budapesti Kongresszusi Központban tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. Az eseményen várhatóan újabb két évre a kihívó nélkül induló Vona Gábort választják újra a párt elnökének.

Az ötszáz jobbikos szervezet közül 499 Vona Gábor jelenlegi elnököt jelölte újra az ellenzéki párt vezetőjének a kedden lezárult háromhetes jelölési időszak során - közölte korábban Szabó Gábor pártigazgató az MTI-vel.

A hat országos alelnöki helyre nyolcan - Apáti István, Balczó Zoltán, Gyüre Csaba, Murányi Levente, Novák Előd, Sneider Tamás, Szegedi Csanád és Volner János - kapták meg a jelölési jogukkal élő jobbikos szervezetek legalább 20 százalékának támogatását, így a párt belső választási szabályozása alapján közülük választják ki szombaton a küldöttek, hogy kikből álljon a következő két évben a Jobbik országos elnöksége. A nyolc alelnökjelölt közül most csak Apáti István és Volner János nem alelnök az ellenzéki pártban.

A kongresszuson emellett megválasztják az etikai és számvizsgáló bizottsági tagokat is, valamint módosítják a párt alapszabályának pénzügyi részleteit is. A Jobbik ugyanis a tervezettnél korábban fog áttérni az Állami Számvevőszék elvárásainak megfelelően egy új gazdálkodási rendszerre, amelyben már kijavítják az ÁSZ jelentésében leírt hibákat is. Az új, egyszerűsített gazdálkodási rendszer bevezetésének az alapfeltétele a Jobbik alapszabályának a pénzügyekről és gazdálkodásáról szóló részeinek teljes átírása, ilyen módosításokra a párt alapszabálya szerint pedig csak a kongresszus jogosult.