rss      tw      fb
Keres

Vízum az életért - vándorkiállítás zsidókat mentő diplomatákról

MTI 2012. május 19., szombat 6:10

Vízum az életért címmel a holokauszt idején zsidó embereket mentő diplomatákról nyílt kiállítás Dombóváron; a tárlat azoknak a személyiségeknek állít emléket, akik Raoul Wallenberghez hasonlóan az életet jelentő svéd, spanyol, svájci, kínai vízumot adtak ki európai zsidóknak.

A dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság által rendezett kiállítás, amelynek anyagát a budapesti izraeli nagykövetség bocsátotta a társaság rendelkezésére, kilenc európai diplomatát mutat be 23 tablón, angol, német és magyar nyelven.

A tárlat Wallenberg mellett ismerteti Carl Lutz svájci konzulnak, Giorgio Perlasca olasz kereskedőnek és Per Anger svéd attasénak a budapesti zsidó embereket mentő tevékenységét, és megemlékezik további diplomatákról, akik más európai városokban segítették az üldözötteket azzal, hogy a védelmet nyújtó beutazási okmánnyal látták el őket.

A kevésbé ismert személyiségek között van Hiram Bingham, az 1937 és 1941 között Marseille-ben dolgozó amerikai konzul, aki Franciaországban rekedt náciellenes művészeknek, íróknak állított ki amerikai vízumot; az általa megmentettek között volt Lion Feuchtwanger, Max Ernst és Marc Chagall is. A bordeaux-i portugál konzul, Aristides de Sousa Mendes 1940-ben több ezer portugál vízummal segített zsidókat és más menekülteket.

Ho Feng-san, Kína bécsi főkonzulja az 1938. márciusi Anschluss, Ausztria Németországhoz csatolása után Ausztriából menekülő zsidók ezreinek adott vízumot Sanghajba; szintén kevéssé ismert, hogy a kínai város a holokauszt idején több ezer zsidó embert mentett meg a náci haláltáboroktól.

A tárlat bemutatja Chiune (Sempo )Sugihara Litvániában dolgozó japán és Jan Zwartendijk holland tiszteletbeli konzul tevékenységét; a japán diplomata több mint ötezer vízummal segítette a Litvániába menekült lengyel zsidók kiutazását a karibi Curacao szigetére, és kormánya kifejezett utasítása ellenére Japánon keresztül biztosította a zsidók eljutását az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába. Jan Zwartendijk szintén vízumokat állított ki a holland fennhatóság alatti Curacaóra.

A bemutatott diplomaták az izraeli Jad Vasem Intézet Világ Igazai kitüntetésében részesültek.

A Raoul Wallenberg születésének századik évfordulója alkalmából rendezett kiállítás május 26-ig látható vidéki körútjának első helyszínén, Dombóváron, azt követően Pécsett, majd Kaposváron tekinthetik meg az érdeklődők.

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg közvetlenül, azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket.