rss      tw      fb
Keres

Egyházi fenntartásba kerül valamennyi oktatási intézmény Kisújszálláson

MTI 2012. május 19., szombat 5:09

A következő tanévtől egyházi kezelésben működnek tovább a Kisújszálláson lévő, jelenleg önkormányzati fenntartású oktatási-nevelési intézmények; a váltás előtt a helyhatóság megkérdezett több véleményező testületet is, amelyek támogatták a képviselő-testület javaslatát - mondta el Kecze István (Nagykun Polgári Kör - Fidesz) polgármester a héten született döntés kapcsán az MTI-nek.

A hatályos törvény május végéig ad lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a közoktatási intézményeiket átadhassák valamelyik nem állami fenntartónak, a város erről a Baptista Szeretetszolgálattal és a Kisújszállási Református Egyházközséggel tárgyalt eredményesen - tette hozzá az elöljáró.

A polgármester a testületi határozatot indokolva utalt arra: az állam az egyházi iskolákat kiegészítő normatív támogatásban részesíti, amely a finanszírozás szempontjából jelenleg a legbiztonságosabb pénzforrás, így ez a legmegnyugtatóbb az önkormányzat számára is. Hozzátette: ebben az esetben az ingatlanok tulajdonjoga megmarad a településnél, miután azokat tartós használatba adják.

Kecze István tájékoztatása szerint 2012. szeptember 1-jével a Baptista Szeretetszolgálathoz kerül a Városi Óvodai Intézmény, a Kossuth Lajos Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szolgálat és Diákotthon, az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint az Illésy János Szakközép- és Szakiskola. A baptisták vállalták, hogy az összes intézményi alkalmazottat megtartják, és biztosítják a világnézeti szabadságot.

A református egyház átveszi az Arany János Általános Iskolát, amely az általa már működtetett iskolával egyesül. Emellett a jövőben fenntartja majd Kisújszállás Móricz Zsigmondról elnevezett patinás középiskoláját, amely kollégiummal is rendelkezik. A reformátusok a vallási türelem jegyében a jelenlegi diákoktól nem várják el a hitéletet, ezt csak felmenő rendszerben tervezik bevezetni.