rss      tw      fb
Keres

Kövér: szorosabbra kell fűzni a magyar-grúz kapcsolatokat

MTI 2012. május 18., péntek 12:59

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint az elmúlt néhány évben a korábbinál intenzívebbé váltak a Magyarországot és Grúziát összekötő kapcsolatok, és ezek még szorosabbra fűzésén kell dolgozni.

Kövér László pénteken a Parlamentben tárgyalt Daniel Bakradze grúz házelnökkel, majd az azt követő sajtótájékoztatón kiemelte, Grúzia eddig is figyelemre méltó haladást ért el az euroatlanti integrációban, ebben a tekintetben a legelkötelezettebb ország a térségében. Magyarország igyekszik minden segítséget megadni Grúziának a további akadályok elhárításában, és bízik abban, hogy hamarosan egy politikai és katonai szövetségi rendszerbe tartozhatnak - hangsúlyozta.

Mint emlékeztetett, ez azonban nem egy rövid folyamat, hiszen Magyarországnak is 14 évre volt szüksége, amíg az Európai Unió tagállamává válhatott. Hozzátette, hogy Grúzia NATO-csatlakozása szintén hosszabb időt vehet igénybe, hiszen ez az aktuális nemzetközi politikai helyzettől is függ.

Abban azonban biztos Magyarország, hogy Grúzia "alkotmányos politikai berendezkedése, demokráciája, jogállama", dinamikus gazdasági fejlődése, a bürokrácia letörése és a korrupció elleni elkötelezett harc fontos eredmények, előrelépések, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy "a viszonylagos földrajzi távolság ellenére is" egy szövetségi rendszer tagjai legyenek - hangoztatta.

Az Országgyűlés elnöke felidézte, bár már húsz évre tekintenek vissza a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok, az elmúlt egy évben különösen intenzívekké váltak, hiszen nemrégiben látogatást tett Budapesten Grúzia államfője és miniszterelnöke. Tavaly pedig első magyar házelnökként elutazott Grúziába, és Daniel Bakradze az első grúz házelnök, aki Magyarországra érkezett - mutatott rá.

Mint mondta, ezeknek a látogatásoknak az alkalmával több megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ezek a szerződések tovább erősítik a két ország kapcsolatát - fogalmazott.

Kövér László a gazdaságot, az oktatást és a közlekedést emelte ki azon területek között, amelyeken különösen hatékony az együttműködés Magyarország és Grúzia között, és további célnak nevezte a közvetlen légi járat létesítését a két ország fővárosa között.

Daniel Bakradzét Kövér Lászlóval folytatott tárgyalásai előtt a Sándor-palotában fogadta Áder János köztársasági elnök.