rss      tw      fb
Keres

Pártfinanszírozás - KDNP: a nehéz költségvetési helyzet indokolhatja az átmeneti módosítást

MTI 2012. május 18., péntek 12:13

A KDNP szerint a nehéz költségvetési helyzet - minden politikai szereplő részéről is áldozatokat kívánva - indokolhatja a pártoknak járó állami támogatás átmeneti módosítását. A kormánypárt sajtóirodája ezt arra reagálva közölte az MTI-vel pénteken, hogy a pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta a kormányfő a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén.

Az Origo értesülését Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője megerősítette. A lap szerint a politikus közölte: "a miniszterelnök valóban megfontolásra javasolta, hogy 2013-ban és 2014-ben függesszék fel az összes párt közpénzből történő költségvetési támogatását". Az Origo úgy tudja, hogy Orbán Viktor a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vetette fel az ötletet.

A kereszténydemokraták reagálásukban kitértek arra, hogy az alaptörvény VIII. cikke alapján a pártok közreműködnek a nép akaratának kialakításában és kinyilvánításában és a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint központi költségvetési támogatásra jogosultak működésük biztosítása érdekében. Ez a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint egy demokráciában természetes - írták, hozzátéve: a nehéz költségvetési helyzet - minden politikai szereplő részéről is áldozatokat kívánva - indokolhatja ezen támogatás átmeneti módosítását.

A KDNP elmúlt évi, hozzávetőleg 257 millió forintos bevételéből 233 millió forintot tett ki a költségvetési támogatás. Adományokból 15, tagdíjakból 7 millió forintja származott a kisebbik kormánypártnak.