rss      tw      fb
Keres

Újabb akció a Klubrádió ellenBolgár György interjúja Lendvai Ildikóval a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, 2012. május 15-én hangzott el.


Bolgár György: - Az imént a híreinkben hallottam Önt már beszélni, és nagyon kemény, keresetlen szavakkal ítélte el ezt az újabb fideszes húzást, ezt a lex Klubrádiót vagy legalábbis lexjavaslat-Klubrádiót, mert még azért a parlament nem fogadta el, igaz nincsenek kétségeim. De kezdjük a legelején vagy még az első pillanat előttnél. Ki ez a Szabó Csaba aki benyújtotta?

Lendvai Ildikó: - Őszintén szólva eddig médiaügyekben hírét-nevét sem hallottuk. Hollókő polgármestere. Azért nem ismerhetem meg alaposabban a motivációját, mert meg sem nyikkant a vitában egész délelőtt, amikor az ő módosítójáról volt szó, egy szava sem volt.

– Ez hogy lehet? Hogy lehet megcsinálni? Valaki benyújt egy módosító indítványt hát mondjuk feltételezzük, hogy semmit nem ő fogalmazott belőle, mert olvastam, ezt jogászok csűrték-csavarták.

– Hát, persze. Annál is inkább, mert ez a szokásos vágtatempója a parlamentnek. Tegnap este éjszakába nyúlóan zajlott ennek a törvénynek, amelyről beszélünk, a vitája. Ez azt jelenti, hogy olyan éjféltájban kellett vagyis lehetett beadni a módosítókat hozzá. El sem készülhetett addig az ideig ő maga. Szerintem azért nem vállalta, mert még értelmezni sem tudta szerencsétlen. De hogy fokozzam a helyzetet, ha lehet, amit még a hírekben nem mondhatott be a Klubrádió: létezik egy olyan műfaj, hogy kapcsolódó módosító indítvány, amely egy előzőhöz kapcsolódik, ezt ma lehetett beadni. Menczer Erzsébet is jelentkezett médiajogásznak.

– Hát ő már azért valami múlttal, tapasztalattal rendelkezik, hiszen egyike volt a médiatörvény három beindítójának.

– Ez pontosan így van, bár akkor sem azzal tündökölt, bocsánat, hogy háta mögött nem dicsérem, hogy nagyon ismerte volna, mi van a jogszabályban. Újabb hosszú-hosszú, több oldalas kiegészítést adtak be a lex Klubrádióhoz, és ha lehet fokozni ezt a fokozhatatlan szót, egy még lexebb Klubrádiót csináltak belőle, ami még rosszabb feltételeket ad a Klubrádiónak.

– Világosítson fel minket. Valószínűleg benne van a törvényben, hogy Klubrádió nevű rádió nem pályázhat semmilyen frekvenciára. Ez volna a legegyszerűbb, nem?

– Tulajdonképpen egyszerűbb lenne. Nem is értem, hogy az urak miért aprózzák el ilyen feleslegesen hosszú paragrafusokkal ezt a szándékot. Nem pályázhat, nem nyerhet, ne legyen. Mi is a történet? Igyekszem nagyon röviden összefoglalni. Ez a médiatörvény-módosítás, amely előttünk van, hivatalosan azt a célt szolgálja, hogy az Alkotmánybíróság kifogásait kigyomlálja a törvényből.

– És akkor csak mellesleg jegyezzük meg, hogy az Alkotmánybíróság kifogásai csak a médiatörvény kisebbik részére vonatkoznak, és például az Európa Tanács meg az Európai Unió is egy csomó egyéb ügyben kifogásolja a médiatörvényt. Ám azokkal mintha nem foglalkoznának.

– Arra fütyültek, annak ellenére, hogy Navracsics Tibor annak idején a Neeli Kroesszal folytatott emlékezetes tárgyalásán – és ezt, amit most mondok, mindkét fél felvállalta, mert a beszélgetésük egyéb részeire eltérően emlékeztek – azt mondta a biztos asszonynak, hogy úgyis az Alkotmánybíróság miatt módosítani kell majd a médiatörvényt, akkor majd szerét ejtik az Európa Tanács kifogásai orvoslásának is. Sőt megígérte, hogy az Európa Tanácsnak aztán el is küldik a törvényjavaslatot.

– És figyelembe is veszik a javaslataikat.

– Pontosan. Hát hogy figyelembe nem vették, az világos.

– Igen. Ez most nem történt meg. Zárójel bezárva.

– Nem történt meg. A zárójel csak azért nincs egészen bezárva, mert éppen ez az európai tanácsi ígéret adja a magyarázatot arra, hogy miért ilyen arcátlan módon, egyéni képviselőknek öltözve adták be a lex Klubrádió-indítványokat. Nyilván kiküldték az Európa Tanácsnak, de azt sem időben, mert múlt pénteken adták be a törvényt, kiküldték az eredeti javaslatot, amiben még nincs lex Klubrádió, mégsem – majdnem azt mondtam, majdnem csúnyábbat mondtam – volt képük úgy kiküldeni, hogy a lex Klubrádió is benne legyen, miután közismerten Európa-, sőt Amerika-szerte felháborodást váltott ki a Klubrádió ügye is. És az, hogy édes Istenem, egyéni képviselői indítványokra majd beszavazza a parlament a Klubrádió ellehetetlenítését, hát ők mossák a kezüket az Európa Tanács előtt. Most van a zárójel bezárva.

– No tehát mi van ebben a kapcsolódó módosító indítványban?

– Még az eredeti módosító indítvány, ennek a bizonyos ismeretlen, hang és szó nélküli Szabó Csabának az indítványa talán lehetővé tette volna, hogy a Klubrádió által elnyert 92,9-es frekvenciát, tehát a közösségi rádióra ingyenesen használható frekvenciát pénzért használja a Klubrádió, mert az a módosító indítvány csak azt mondta, hogy kész, ez a lehetőség megszűnik, hogy közösségi szolgáltatásra lehet pályázni.

– Már nem általában, csak kvázi a mi esetünkre kitalálva.

– Hát persze, persze. Nyilván.

– Ha már valaki elnyert egy ilyet, akkor azt már nem lehet ingyen megkapni.

– Igen, pontosan így van. De akkor még lehetett volna azt mondani, ez sem hangzik jól, idézőjelben mondom, hogy csak anyagilag akarják tönkretenni a Klubrádiót, hogy ne tudja igénybe venni ezt a frekvenciát. Menczer Erzsébet kapcsolódó indítványa meglehetősen gumiparagrafusokban fogalmazva, de lehetővé teszi azt az értelmezést, hogy pénzért se kaphassa meg a Klubrádió, megint visszamenőleges hatállyal, a neki már odaítélt és a bíróság által megerősítve is odaítélt frekvenciát, mert azt mondja, hogy akit kellő időben nem minősített át a médiatanács közösségi műsorszolgáltatóra, Önöket ugye nem minősítette át, hát az sajnos jogvesztő határidő, és az már aztán még pénzért sem kötheti meg a megállapodást. Hát erre írta egy médiajogász, Vincze Ildikó épp a mai blogjában, hogy ugye eléggé elszívták a levegőt már a Szabó-féle módosító indítvánnyal, de a Menczer Erzsébet-féle módosítót úgy lehet összegezni, hogy agyonütni az is jó.

– Hogy ez mennyire állna meg az Alkotmánybíróságnál, az egy dolog, de tudjuk, hogy már eleve korlátozott azoknak a köre, akik az Alkotmánybírósághoz fordulnának vagy fordulhatnak, és ha még valaki meg is tenné, mondjuk az ombudsman, aki az utóbbi időben eléggé aktív, akkor is el lehet vele szórakozni néhány évig, amíg a Klubrádió valóban eltűnik a föld színéről.

– Na várjon csak. És akkor van itt még a lex lex lex Klubrádiónak még a Szabó Csaba-féle eredeti…

– Fel tud vidítani, fel tud vidítani képviselő asszony.

– Igen, igen. Hát elnézést, de kellőképpen fel vagyok hergelve, és bocsánat, ha ezt süt rólam, de ilyen gyáva, sunyi, disznó megoldást, már bocsánat, még a Fidesz-kormány idején sem láttam. Az is bekerült a módosító indítványba, az ismeretlen Szabó Csabáéba, hogy a Klubrádió számára – anélkül, hogy megneveznék – nincs ideiglenes hosszabbítási lehetőség. Tehát el kellene hallgatnia, hiába mondaná később az Alkotmánybíróság, hogy esetleg igaza van, mert azt mondja, hogy ha eredményesen kihirdettek valamit, márpedig a bíróság kihirdette eredményesnek az adott pályázatot, akkor ott már nem lehet ideiglenes hosszabbításra engedélyt adni. Magyarán, a Klubrádió azért veszíti el az ideiglenes hosszabbítás lehetőséget, mert neki a bíróság szerint igaza van.

– Igen, mert eredményes volt a pályázat, csak a győztest kizárta a bíróság. És hogy mennyi idő alatt hozhatja meg a médiatanács azt a határozatot, amellyel minket nyilvánít győztesnek, az már nincs a bírósági döntésben. Ha két év múlva hozza meg, akkor két év múlva, a lényeg az, hogy addig csendben marad.

– Addig hallgatni kell. Sőt, egy újabb szép része ennek a módosító indítványnak…

– Meséljen még. Ez már tényleg a Grimm-mesékbe tartozik. Ijesztgeti a gyerekeket a sok Grimm-mese.

– Igen, csak itt most a vasorrú bába, kijött a meséből, és egyszer csak valóságosan itt van a küszöbön. Az is szerepel itt ugyanis, hogy ha már a Klubrádió pénzért vagy pénzért sem kaphatja meg ezt a bizonyos 92,9-es frekvenciát, akkor kinek adhatják oda. Úgy szól ez a módosítás, hogy három évre – nem három napra, három hétre, három hónapra, három évre –oda lehet adni olyan közösségi műsorszolgáltatónak pályázat nélkül, aki elsőként jelentkezik a médiatanácsnál. Na mit gondol ki fog elsőként jelentkezni? És megfelelni a feltételeknek?

– Talán már jelentkezett is az illető csak még nem tudjuk.

– Bizonyára, ha szóltak neki.

– Az a baj, hogy az embernek nemhogy kérdései, már szavai sincsenek.

– Ez valóban így van. Egyébként amikor a vitában mindezt elmondtuk, még a Menczer Erzsébet-féle agyonütős kapcsolódóról akkor nem beszélhettünk, hanem a Szabó Csaba-féléről, ami szintén hasonló célt szolgált, csak talán egy kevésbé rapid megoldással – arról más bőségesen szóltunk, ezt az álláspontunkat játszották be a hírekbe –, akkor ehhez csak egy kis színes: Szabó Csaba meg sem nyikkant, mondom szerintem el sem olvasta vagy értelmezni sem tudta a valóban bonyolultan megfogalmazott saját javaslatát, de az államtitkár a vita zárásaként, mintegy hallgatólagosan elismerve, hogy tényleg a Klubrádió megfojtásáról van szó ebben a lex Klubrádió-paragrafussorban, pusztán csak annyit volt képes válaszolni, hogy hát mindenki úgy viselkedik, mint régen, az MSZP-nek csak a Klubrádió fontos. Pont.

– Aztán Novák Előd felszólalt, hogy elmondja, ha ők hatalomra jutnak, nemcsak a Klubrádiót fogják megszüntetni, de az ATV-t is. Pont.

– Mivel egyre több dologban közeledik egymáshoz a Jobbik és a Fidesz álláspontja, ezzel is beigazolódott, hogy a Fidesz bizonyos tekintetben, light változata annak, amit keményben, hardban képvisel a Jobbik. A Jobbik betiltaná a Klubrádió meg még másokat is, á, a Fidesz nem tiltja be, csak éppenséggel a törvényes bírósági ítélet ellenére, jó szokása szerint visszamenőleges jogalkotással, azt már nem is mondom, hogy házszabály-ellenesen, szünteti meg vagy szüntetné meg a Klubrádiót.

– Miután Ön a magyar parlament egyik legtapasztaltabb politikusa, az MSZP-nek is volt elnöke, ezért merem feltenni Önnek a kérdést: miért csinálják? Azon kívül, hogy nyilván nagyon félnek tőlünk, mert olyan hallatlan befolyásosak vagyunk és meg tudnánk fordítani a közhangulatot, hiába, ilyen óriási a média hatalma. De a viccet félretéve, sokkal többet ártanak maguknak, a saját megítélésüknek, azt mondanám, még országon belül is, hát még országon kívül ezzel az egész üggyel, mint ha nyugodtan hagyták volna a Klubrádiót nyerni a pályázaton, és mi szóltunk volna tovább. Miért csinálják? Miben bízik Orbán Viktor? Arra játszik esetleg, hogy Görögország nyomában az egész Európai Unió szét fog esni, és ő azt csinál ezen a magyar nem mondom ki, micsodán, amit akar?

– Valami ilyesmiben. De ráadásul azt is hiszem, hogy ennyiben tényleg nemcsak a Klubrádió egy szem adójának általuk tolerálhatatlan, elviselhetetlen, kritikus hangvételéről van szó, hanem ijesztgetős precedenst akarnak teremteni. Ki az vagy mi az most már, nemcsak a médiában, hanem az összes társadalmi sértettet illetően is – vannak ugye jó néhányan –, aki bármit mer csinálni a kormány ellen, ha azt látja, hogy a kormány vállát vonogatva azt mondja, hogy mindent megtehetünk. Mit nekünk bíróság, mit nekünk Alkotmánybíróság, mit nekünk egész Európa, mit nekünk az egész világ. Azt hiszem tehát, hogy többről van szó, ezzel nem lebecsülve a Klubrádió jelentőségét, mint a Klubrádióról, többről van szó, ezzel nem lebecsülve a média jelentőségét, mint a médiáról: a fenyegetettség légkörének létrehozásáról. Aztán hogy Európa közben szétesik vagy nem, ebben reménykednek vagy nem, az már legfeljebb csak egyfajta logikát erősít bennük.

– A társadalom megfélemlítése a cél.

– Igen. Azt hiszem, hogy erről van szó.Lendvai Ildikó, az MSZP politikusa


 Írásai a Galamusban:

Az új egyházi törvény kálváriája
Válasza Lázár Györgynek
Családvédelem – de kitől?Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!