rss      tw      fb
Keres

Pelosi: Orbánnal és Kövérrel a magyar sikerekről és aggodalmakról is beszéltek

MTI 2012. május 14., hétfő 19:16

Nancy Pelosi, az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata párti frakcióvezetője hétfőn a budapesti Terror Háza Múzeumban elmondta, találkozott aznap Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel, gratulált nekik a magyar sikerekhez, és szó esett bizonyos aggodalmakról is.

"Mindenekelőtt gratuláltunk nekik a Magyarországon elért sikerekhez, ugyanakkor kifejeztük néhány aggodalmunkat, amelyekről hallottunk az óceán túlpartján, amelyek a sajtószabadsággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével, továbbá a szabad és tisztességes választásokkal kapcsolatosak" - felelte egy újságírói kérdésre.

Biztatónak nevezte a válaszokat, amelyeket kapott. Azt mondta, a Velencei Bizottság javaslatainak egy részéről a kormány és a testület egyeztetéseket folytat, a kormány érti az aggodalmakat, a sajtószabadság fontosságát.

"Nem számon kértük ezeket a kérdéseket, baráti eszmecserét folytattunk" - mondta Pelosi.

Az amerikai politikus kifejtette: a média szabadsága "nagyon alapvető" egy demokráciában. "Ha egy jogot kellene kiválasztanom, akkor azt mondanám, hogy a sajtó szabadsága a leghasznosabb", mert minden egyéb szabadságjogot, köztük a vallás, a gyülekezés és a szólás szabadságát is erősíti azzal, hogy beszámol a kormány, az ország tevékenységéről. "Ezért rendkívül tisztelem az Önök munkáját" - fordult az újságírókhoz.

Kifejtette, a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos baráti aggodalmak felvetésének célja, hogy erősítsék a média szabadságát és a sajtó jogait Magyarországon.

Azt is elmondta, delegációja az Orbánnal Viktorral és Kövér Lászlóval tartott találkozón felvetette a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat is.

Pelosi kitért az amerikai-magyar kapcsolatok erősségére, egyebek között arra, hogy a két nemzet katonái Afganisztánban együtt küzdenek a globális biztonságért.

A demokrata párti politikus egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy Magyarország továbbra is európai és demokratikus ország, jóllehet problémáit saját módján oldja meg. "Persze, de egy erős és virágzó demokráciának vannak bizonyos alappillérei", egyebek mellett az olyan értékek melletti elköteleződés, mint a független igazságszolgáltatás és a sajtószabadság. "Emlékeztetnünk kell egymást, hogy ezek mennyire fontosak" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek Orbán Viktornak írott tavalyi levele után "születtek bizonyos pozitív válaszok".

Nancy Pelosi arra az újságírói megjegyzésre, hogy a magyar parlamentben időnként kevesebb mint 24 óra áll rendelkezésre egy-egy törvényjavaslat áttekintésére, azt mondta: alázattal kell viszonyulni az iránt, hogyan működik egy másik ország parlamentje, de fontos tiszteletben tartani a kisebbség véleményét, "a vélemények sokszínűsége javítja a törvényhozás működését".

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok többéves háborúskodásával elvesztette morális alapját a demokráciák bírálatára, azt felelte: az iraki háború megindításával kapcsolatban valóban voltak nézeteltérések, de "a demokrácia erősségét mutatja, hogy olyan sokan ellene szólalhattunk fel". Az amerikai külpolitika alapelve az emberi jogok és a demokrácia melletti elköteleződés, az Egyesült Államok morális alapja ezen a téren nem sérült - mondta sajtótájékoztatóján a demokrata párti politikus.