rss      tw      fb
Keres

A magyar faj élniakarása és a sárgacsillagos kék rongy: Horthy-szobrot avattak
Horthy Miklós-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben vasárnap, hogy „méltó emléket állítsanak a magyar történelem nagyjainak”. A fából faragott, egészalakos, életnagyságú szobrot több mint ötszáz ünneplő jelenlétében leplezték le. Úgy gondolják, „ez támadást indít majd el a történelemhamisító liberál-bolsevik oldalon”.


A hir24 videója: „a szocialisták és liberalista barátaik”

Az eseményen Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője üdvözölte a megjelenteket, köztük a Történelmi Vitézi Rend és a Horthy Miklós Társaság képviselőit, gróf Károlyi Lászlót és Horthy-leszármazott feleségét, Erzsébet asszonyt, a Gój motorosokat, valamint a Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Székelyföld képviselőit.


Zetényi-Csukás Ferenc és Horthy Éva Horthy Miklós kormányzó fából faragott szobrának, Kücsön Norbert alkotásának avatásán, a Somogy megyei Kerekiben - MTI Fotó: Varga György 

A település alpolgármestere, Csicsai László, a szobor egyik állítója arról beszélt, hogy Kerekiben két éve született meg az elhatározás, hogy méltó emléket állítanak a magyar történelem nagyjainak, akik közül elsőként a volt kormányzóra esett a választás. A szobor állításának időpontjául Horthy legfényesebb haditettének időpontját, az otrantói győzelem évfordulóját választották. A polgármester beszámolt arról is, hogy a falu lakosságának több mint 10 százaléka támogatta, és senki nem ellenezte, hogy a teret, ahol a szobrot felállították, Horthy Miklósról nevezzék el.


A mű - MTI Fotó: Varga György 

Vitéz Molnár-Gazsó János, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya arról beszélt, hogy „a nemzet régi adósságát törleszti hű fiának” a szoborállítással. Knoll Gyula nyugalmazott repülőezredes, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány kurátora azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép sokáig hallgatott a hősi halottairól, mert a háború utáni magyar politikusok Európában egyedüliként nem vállalták a múltat, az elődöket, a hősöket, ami pedig attól függetlenül kijár, hogy vesztessé vagy győztessé válik valaki egy háborúban. Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Társaság alelnöke beszédében felvetette: a kereki szoborállítás várhatóan „támadást indít majd el a történelemhamisító liberál-bolsevik oldalon”. Ennek alátámasztására a Gój Motorosok vezetője felolvasott egy Dániel Péter által írt levelet, amelyben az akcióiról elhíresült ügyvéd kilátásba helyezte, hogy leönti vörös festékkel az új szobrot. „Amennyiben ez megtörténik, a Gój motorosokra számíthattok, gyorsabban megoldjuk, mint a bíróság” – fogalmazott a felszólaló, akinek szavait taps fogadta.

A beszédek után a szobrot, Kücsön Norbert alkotását Zetényi-Csukás Ferenc és Horthy Éva leplezte le, amit a rendezvény résztvevői megkoszorúztak.


A délmagyar.hu szerint Zetényi-Csukás Ferenc célja, hogy elterjessze és megértesse a lovagság, a magyarság lényegét - Fotó: DM/DV

Az 570 lakosú Kereki polgármestere, Marton Lajos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a szoborállítás megosztotta a falut, egyben jelezte: szeretné, ha a település nem válna politikai csaták színterévé.

(MTI)

***

A sonline.hu beszámolója: Horthyszobor-avatás gój motorosokkal és vitézekkel Kerekiben

„Pátyi Horthy-köz, gyömrői Horthy-tér, kereki Horthy-szobor: folyamatban van a történelem helyes megítélése – hallottuk vasárnap Kerekiben. Meg hogy túl kell élnünk nekünk, magyaroknak az Európai Uniót. Egész alakos Horthy Miklós-szobor avató, az országban az első.” Részletek.


Kevesen vannak

„Miért vagyunk ilyen kevesen, hol vannak az igaz magyarok? – kérdi egy bajuszos-szakállas, az ünnepség kezdetére váró fiatalember a kereki Horthy-téren, dzsekijének háta Nagy-Magyarország. – Két-háromezer résztvevőre gondoltunk...”


A falu tíz százaléka támogatta

„A legnagyobb magyar tengerésznek nem volt köztéri szobra – indokolja a szoborállítást az első felszólaló, az egyik ötletgazda, Csicsai László kereki alpolgármester. – Kétéves a gondolat: állítsunk emléket történelmünk nagyjainak. Ebben a sorban az első a kormányzó úr szobra. Nem tisztünk politikai vitát folytatni, ítéletet mondani (arra csak az Úristen jogosult), az otrantói győzelem évfordulóján avatjuk hát az alkotást. Aláírásgyűjtéssel kezdődött, a falu lakosságának tíz százaléka támogatta a Horthy-tér elnevezést. Senki sem tiltakozott ellene, miként a szobor ellen sem.”


Nemzeti hadserege élén rendet tett az országban. Nem volt fehérterror és elnyomás

„A nemzet régi adósságát törleszti hős fiának, a történelem során alig volt olyan nagy vezetőnk, mint Horthy Miklós – lép át második felszólalóként már egy más dimenzióba vitéz Harangozó János, a Vitézi Rend főkapitánya. – Amit véghezvitt, az maga volt a csoda. Szent Istvánnal, IV. Bélával, Mátyással együtt emlegetjük. Isten meghallgatta kedves magyarjai sirámait, amikor a világháború és a vörösterror után új vezért adott az országnak. Nemzeti hadserege élén rendet tett az országban. Nem volt fehérterror és elnyomás. Egyedüliként mert ellentmondani Hitlernek. Nem a fasiszták oldalán, hanem a vörös rém ellen fogott fegyvert. Felrótták neki a zsidótörvényeket, ellenben leállította a budapesti zsidóság deportálását. Nürnbergben nem véletlenül nem fogták perbe. Rákosi is neki köszönhette az életét. Lovas szobrot kíván állítani a rend Horthynak a fővárosban, jelenti még be a főkapitány, majd úgy véli, hogy ’folyamatban van a történelem helyes megítélése’ és ennek Kereki az egyik élenjárója.”


Lesz ám horthyfasisztázás

„Pátyi Horthy-köz, gyömrői Horthy-tér, kereki Horthy-szobor – sorolja a fejlődés útját Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Társaság alelnöke. – A rágalom- és hazugságáradat már eddig is folyt, de a haddelhadd csak most kezdődik – vetíti előre. – Lesz ám horthyfasisztázás! De erőtlen lesz a próbálkozásuk, mert mi egyre többen és egyre felkészültebbek vagyunk.”


A magyar faj élniakarása és a sárgacsillagos kék rongy

„A szabad kőművesek ármánykodása volt az első világháború és az ő rögeszméikből kelt életre az Európai Unió – tart röpke történelemórát Pintér Kornél, egy másik vitézi alakulat, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya. – Horthy Miklós a magyar faj élni akarásának megtestesítője volt, Isteni gondviselés küldötte a magyarság élére. Egyre többen foglalják imába a nevét haló poraiban is. Csak a piros-fehér-zöld és az árpádsávos lobogót tisztelhetjük, mindegy hogy vörös, vagy éppen sárga csillagos kék rongyot lobogtat az ellenség. A szabadkőműves rögeszméből életre kelt Európai Uniót túl kell hogy éljük nekünk, magyaroknak!”

(A sonline.hu fotógalériája)

Lásd még Bolgár György interjúját Romsics Ignáccal, illetve az egyenlito.blog.hu beszámolóját: Horthynak és a riporternek is lovasszobrot adna a fideszes polgármesterHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!