rss      tw      fb
Keres

Magyarország nemzetközi megítélése sajnálatosan romlott. Az Európai Bizottság elnöke megfeddte az új magyar kormányt

MTI 2010. június 8., kedd 14:12

Az MSZP európai parlamenti delegációja a bizalom helyreállításán dolgozik. "Uniós körökben megrökönyödést és értetlenséget váltottak ki a Fidesz vezetőinek a magyar költségvetés helyzetére vonatkozó valótlan kijelentései. Ezekkel a nyilatkozatokkal a Fidesz az Európai Bizottság és az IMF helyzetértékelését, szavahihetőségét kérdőjelezte meg. A görög válságot követően kialakult befektetői óvatosság, illetve az uniós gazdaságok szoros összefonódása, egymásra utaltsága miatt a Kósa Lajos és Szijjártó Péter meggondolatlan kijelentései számos tagállamban piaci zavarokat, illetve konkrét anyagi kárt okoztak" - mondta Tabajdi Csaba.

Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciójának kétnapos vezetői ülésén a Magyarországgal szembeni nemzetközi bizalom helyreállítása érdekében szólalt fel. "A Bajnai kormány következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság helyzete stabil, össze sem hasonlítható a görög állapotokkal. Múlt csütörtöki brüsszeli látogatásán épp a következetes költségvetési politika folytatását kérte Orbán Viktortól José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A Fidesz vezetők azonban ezt figyelmen kívül hagyták. Ezért példa nélküli módon az Európai Bizottság elnöke, a gazdasági és monetáris biztos, valamint az eurózóna elnöke is megintette, figyelmeztette a magyar kormányt" - mondta Tabajdi Csaba, aki emlékeztetett, hogy a 2006-os adatszolgáltatás kapcsán csupán Joaquin Almunia, monetáris ügyekért felelős biztos szólalt meg. Tabajdi Csaba kifejtette, hogy európai parlamenti körökben számos félreértés él az állampolgársági törvény módosítása, illetve a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény kapcsán. A Fidesz sem európai uniós partnereinknél, sem a nemzetközi sajtóban nem készítette elő a két nemzetpolitikai tervezetet. Ezért azok számos félreértés és néhány szomszédos ország esetében szándékos félremagyarázás tárgyai lettek. "Különösen érvényes ez az állampolgársági törvény módosítására. Az Orbán kormány legalább a törvény elfogadását követően megtehette volna az elengedhetetlen diplomáciai lépéseket. Mi akadályozza meg, hogy Martonyi János külügyminiszter vagy más vezető kormánypolitikusok reagáljanak a nemzetközi sajtóban tapasztalható félreértésekre és szándékos félremagyarázásokra?" Az MSZP európai parlamenti képviselői, a megfelelő fórumokon, többek között saját pártcsaládjukban, ezt teszik. "Most a kármentés a feladatunk" - mondta a szocialista delegáció vezetője.

A Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat esetében, lényegesen mérsékeltebb lett volna a negatív fogadtatás, ha a nemzetközileg kifogásolható részeket - amiként azt az MSZP országgyűlési képviselői javasolták - kormánytöbbség módosította volna. Nem ezt tette. Uniós körökben megütközést váltott ki, hogy a törvény nincs tekintettel más közép-európai államok jogos nemzeti önrendelkezési és szuverenitási szempontjaira. Az sem érthető, hogy miért maradtak ki belőle az uniós tagság által teremtett adottságok, például a schengeni határok légiessé válása, a határokon átívelő regionális gazdasági és kulturális együttműködés új lehetőségei. Az uniós tagság a magyar nemzeti közösségek többségének életét, problémáinak megoldását új keretek közé helyezte. Értetlenséget váltott ki még a jobboldali középpártokban is, hogy a törvény megsérti az állam és a vallás szétválasztásának alapvető követelményét, és az "Isten a történelem ura" kifejezést használja" - emelte ki Tabajdi Csaba. A magyar költségvetés kapcsán tett valótlan kijelentések és a két nemzetpolitikai kezdeményezés együttes hatása rendkívül negatívan befolyásolta az új magyar kormány és sajnálatos módon Magyarország megítélését. Az MSZP európai parlamenti képviselői a hiteles tájékoztatással bizalom helyreállításán dolgoznak. Ez azonban nem pótolhatja az Orbán-kormány elmaradt diplomáciai erőfeszítéseit és a nemzetközi sajtóban szükséges magyar kármentést.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja