rss      tw      fb
Keres

Teljesítették a kormány elvárását – a száz leggazdagabb magyar




Mint az egykori Magyar Köztársaság miniszterelnökétől értesülhettünk róla, „a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák azonban nincsenek és nem is lesznek”, s hogy a kormány azt szeretné, „ha minél több nagytőkés, sikeres középosztálybeli, és minél kevesebb szegény ember lenne Magyarországon, ehhez pedig sikeres vállalkozásokra van szükség”. „Ezt várjuk el tőlük: végezzék jól munkájukat és tartsák be a törvényeket.” „Igen, nagytőkésekre, sikeres, sok milliárddal rendelkező vállalkozókra van szükségünk”, különben mindent „a külföldiek visznek el”. Aki pedig „a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok.”

Ezekről a sikeres nagytőkésekről számol be a Napi Gazdaság kiadványa (A 100 Leggazdagabb mezőnye).

A lap három megjegyzése:

Az első: tavaly óta 12 új szereplő kapott helyet − és ennek megfelelően 12-en voltak kénytelenek búcsút mondani −, miközben a „beugró” nem változott (5 milliárd forint).

A második: a lista összeállítása során csak a transzparens vagyonokat tudták értékelni. Így számos olyan ember hiányzik a felsorolásból, akinek tényleges helyzete alapján itt lenne a helye, azonban érdekeltségeik nem átláthatók, vagyonuk a használt módszerekkel nem feltérképezhető.

A harmadik: „Válság ide vagy oda, a száz leggazdagabb magyar összvagyona összesen 108 milliárd forinttal, 2224 milliárdra gyarapodott egy év alatt, ennek megfelelően az átlag is több mint egymilliárddal, 22,2 milliárdra emelkedett.”

A rangsor:


Ha valakit közülük nem ismernek, az újság honlapja segít.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!