rss      tw      fb
Keres

A Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját Ajka

MTI 2012. május 9., szerda 14:31

A Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját Ajka; az önkormányzat gazdasági alapokon döntött - közölte a város polgármestere szerdán az MTI érdeklődésére.

Schwartz Béla (MSZP) elmondta: a képviselő-testület keddi ülésén előzetes állásfoglalást hozott, miszerint ha az alkalmazotti közösségek többsége támogatja, akkor az Ajkai Szakképző Iskola, valamint a Bródy Imre Gimnázium és Szakközépiskola üzemeltetését a Hit Gyülekezetének adnák át.

Mint kifejtette, nem szeretnék állami működtetésbe adni a középiskolákat, mivel "azok feltételei a legrosszabbak". A katolikus egyház nem akarta ezeket átvenni, ezért más egyházat kerestek, s a Hit Gyülekezetével előzetes tárgyalásokat folytattak az átvételről - tette hozzá.

A polgármester leszögezte: ez gazdasági kérdés, hiszen az egyház az állami normatíva 1,9-szeresét kapja meg a működtetéshez. Megjegyezte, ez négyszázmillió forint pluszpénzt jelent a városnak a két intézmény fenntartásához.

Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében tiltakozott a középiskolák Hit Gyülekezetének való átadása ellen. "A Jobbik Magyarországért Mozgalom teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hit Gyülekezete nevű szélsőségesen magyarellenes, cionista szekta oktatási intézményeket vegyen át" - írta.

Schwartz Béla az MTI-nek erre reagálva azt mondta: a Hit Gyülekezete az Országgyűlés által bejegyzett egyház, a negyedik legnagyobb az országban; "semmiféle szélsőséges tevékenységét nem ismerjük, bennünket oktatási tevékenysége érdekel".

Hozzáfűzte: a gyülekezet több nagyvárosban, például Debrecenben, Salgótarjánban, Nyíregyházán, Pécsen is tart fenn oktatási intézményeket, az ajkaiak tájékozódtak az ott folyó munkáról, s tapasztalataik pozitívak.

A Hit Gyülekezete Ajkára küldött szándéknyilatkozatában az áll, hogy minden tanuló szabadon gyakorolhatja vallását, pressziót nem alkalmaznak senkivel szemben - ismertette a polgármester, hozzátéve: az egész ügy azért is érdekes, mert hamarosan a katolikus egyházzal írnak alá szerződést az egyik ajkai általános iskola átadásáról.

"Velük is jól meg tudunk állapodni. Nem érzünk semmilyen különbséget a katolikus egyház és a Hit Gyülekezete között" - nyilvánította ki az elöljáró.

A testületnek a vonatkozó szabályok értelmében május végéig döntenie kell az átadásról; addig a törvény által előírt fórumokkal egyeztetniük kell a tervezetet. Ha a többség támogatja az elképzelést, akkor a testület elé viszik a javaslatot, végleges döntésre - foglalta össze Schwartz Béla.

Hajdúsámsonban is azt tervezik, hogy a Hit Gyülekezetének adják át két intézmény - az Eszterlánc Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - fenntartói jogát. A helyi Fidesz-frakció kedden bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy megismerjék a szülők véleményét. Hamza Gábor (független) polgármester azt közölte: a képviselő-testület tagjainak többsége az átadásra vonatkozóan csak a szándékát nyilvánította ki, mivel egyedül a Hit Gyülekezete jelezte átvételi szándékát és az államtól kapja a fenntartáshoz szükséges kiegészítő normatívát.