rss      tw      fb
Keres

NGM: az államháztartás áprilisban 289,3 milliárd forint többlettel zárt

MTI 2012. május 7., hétfő 16:49

Az államháztartás központi alrendszerének többlete áprilisban 289,3 milliárd forint volt, az első négy hónapban a deficit 228,2 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Áprilisban a központi költségvetés 283,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 11,3 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,8 milliárd forintos deficittel zártak.

Tavaly áprilisban az államháztartás központi alrendszerének többlete 75,9 milliárd forint volt.

Az idei év április végi 228,2 milliárd forintos hiány jóval kisebb a 2011. évben mért első négy havi 666,2 milliárd forintnál.

Az NGM közleménye szerint az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi államháztartási hiányok összevetésből az látszik, hogy a 2012. évi 27,6 százalékos mérték lényegesen kedvezőbb a tavalyi 50,2 százaléknál.

Az áprilisi kedvező adat hátterében az áll, hogy a központi költségvetésbe közel 204 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint az előző év azonos hónapjában. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek különösen az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételek haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés áprilisi kiadásai megközelítően 22 milliárd forinttal lettek nagyobbak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként a költségvetési szervek kiadásai haladták meg a tavalyi év azonos hónapjának összegét.

Az NGM közleménye rögzíti: a központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 áprilisában 25,4 milliárd forintot tettek ki, 23,9 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,9 milliárd forintos szintet értek el, 1,6 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (16,5 milliárd forint) összességében 22,3 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak, mint az előző évben.